ec.europa.eu (Evropská komise)
Zákony a právo  |  18.04.2019 14:27:21

Unie kapitálových trhů: Evropský parlament podpořil klíčová opatření pro růst a zaměstnanost

@EU

EU se opět o něco přiblížila dokončení unie kapitálových trhů. Díky tomu, že již bylo schváleno 11 z 13 návrhů, se unie kapitálových trhů stane skutečnou hybnou silou investic na jednotném trhu. Podnikům v Evropě bude poskytovat dodatečné zdroje financování a občanům nabídne více příležitostí spoření pro budoucnost. 

18/04/2019

Komise vítá konečné hlasování Evropského parlamentu o právních předpisech pro vybudování unie kapitálových trhů.

Přijetí značného počtu návrhů představuje další krok k dokončení unie kapitálových trhů, která patří mezi priority Junckerovy Komise.

Projekt unie kapitálových trhů byl ústředním bodem záměru Komise podpořit v Evropě růst, investice do inovací a globální konkurenceschopnost. Díky tomu, že 11 z 13 návrhů již bylo schváleno, se unie kapitálových trhů stane skutečnou hybnou silou investic na jednotném trhu, která bude podnikům v EU poskytovat dodatečné zdroje financování a občanům nabídne více příležitostí spoření pro budoucnost. Unie kapitálových trhů orientuje investice na projekty, které jsou šetrné k životnímu prostředí, a proto přispívá k udržitelnému a uhlíkově neutrálnímu programu EU. Silná unie kapitálových trhů je rovněž nezbytná jako doplněk bankovní unie pro posílení hospodářské a měnové unie a mezinárodní úlohy eura.

Místopředseda Komise Valdis Dombrovskis, odpovědný za finanční stabilitu, finanční služby a unii kapitálových trhů, prohlásil: „Unie kapitálových trhů poskytne podnikům více možností financování jak na domácím trhu, tak v celé Unii, a spotřebitelům více možností spoření. Alternativní tržní zdroje financování mají zvláštní význam pro financování inovací, podnikání a nově založených podniků, které nejvíce přispívají k vytváření pracovních míst. Projekt bude přínosný pro všechny členské státy a prostřednictvím sdílení rizik soukromým sektorem zároveň výrazně posílí hospodářskou a měnovou unii.“

Jyrki Katainen, místopředseda pro pracovní místa, růst, investice a konkurenceschopnost, uvedl: Komise splnila svůj závazek vybudovat unii kapitálových trhů do roku 2019. Unie kapitálových trhů přímo přispívá k závazku Junckerovy Komise podpořit investice, pracovní místa a růst prostřednictvím diverzifikace tržního financování evropských podniků. Nyní jsme položili základy unie kapitálových trhů a v příštím funkčním období je třeba pokračovat v dalším úsilí, aby velké i malé podniky, investoři i střadatelé mohli nadále využívat jejích výhod.“

Všechny přijaté návrhy celkově přispějí k rozšíření cílů unie kapitálových trhů, které souvisí s inovativním financováním a vytvářením většího množství investičních příležitostí, z místní úrovně na evropskou. Každý z cílů se týká konkrétní oblasti:

Fondy kolektivního investování: Tím, že návrh odstraní regulační překážky pro investiční fondy a sladí rozdílná vnitrostátní pravidla, povzbudí hospodářskou soutěž a usnadní distribuci investičních fondů v rámci EU, čímž investorům poskytne větší výběr, vyšší hodnotu a lepší ochranu.

Přezkum týkající se evropských orgánů dohledu: Díky tomuto přezkumu bude evropský systém finančního dohledu účinnější a účelnější. Tato reforma mimo jiné zajistí, aby byl dohled nad riziky spojenými s praním peněz ve finančním sektoru proaktivní a rychlý. Zajistí, aby se pravidla uplatňovala rovnoměrně v celé EU, a svěří Evropskému orgánu pro bankovnictví (EBA) koordinační úlohu v oblastech boje proti praní peněz a financování terorismu.

Přezkum týkající se investičních podniků:Tento revidovaný právní předpis zajistí všem investičním podnikům přiměřenější pravidla a lepší dohled v oblastech kapitálových požadavků, požadavků na likviditu a dalších požadavků týkajících se řízení rizik a zároveň zajistí rovné podmínky mezi velkými a systémově významnými finančními institucemi. Dále posílí a vyjasní pravidla rovnocennosti pro poskytování investičních služeb podniky ze třetích zemí.

Kryté dluhopisy: Díky harmonizovanému rámci EU tento právní předpis podpoří rozvoj finančních nástrojů vydávaných bankami pro financování hospodářství v celé EU.

Trh pro růst malých a středních podniků: Přijatá pravidla zlevní a zjednoduší přístup malých a středních podniků na trhy s veřejnými zakázkami, a to i prostřednictvím kategorie obchodních systémů věnovaných malým emitentům.

Požadavky na zveřejňování v oblasti udržitelných investic: Jako součást akčního plánu pro udržitelné financování tato pravidla posílí a zlepší zveřejňování „zelených“ informací ze strany tvůrců finančních produktů a finančních poradců ve vztahu ke koncovým investorům.

Nařízení o infrastruktuře evropských trhů (EMIR) 2.2:Tento právní předpis zajistí silnější a účinnější dohled nad ústředními protistranami, které nabízejí služby v EU. V konečném důsledku přispěje k zachování finanční stability v EU.

Revize nařízení o infrastruktuře evropských trhů (EMIR) v rámci programu REFIT Tato reforma poskytne jednodušší a přiměřenější pravidla pro mimoburzovní deriváty, pomůže snížit náklady a regulační zátěž pro účastníky trhu, aniž by ohrozila finanční stabilitu.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688