TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  18.04.2019 10:47:31

Stěny katedrály Notre Dame po požáru praskají

Po požáru pařížské katedrály Notre-Dame probíhá nejen vyšetřování, ale odborníci také zjišťují, jak to bude s budovou dál. Především jsou potřeba podrobnější studie, které ukážou, jaký vliv měl teplotní šok na maltu a kámen. Podle historika Arnauda Timberta čelí Paříž archeologické katastrofě.

Katedrála Notre Dame má za sebou po požáru asi to nejhorší, ale stále jsou velké obavy o statiku budovy. Vápenec, ze kterého je velká část katedrály postavena, chladne a tepelné změny pro něj mohou být kritické - podle odborníků totiž hrozí jeho popraskání.

"Stěny jsou postavené z kvádrů takzvaného lutéckého neboli pařížského vápence, které jsou spojeny vápennou maltou. To jsou materiály, které nemají rády vysoké teploty," vysvětlil Clément Salvián z Národního ústavu dějin umění. "Lutécký vápenec je velmi křehký kámen, který je citlivý na oheň a vodu," doplnil historik Arnaud Timbert.

Oheň způsobil podle odborníků následný souběh událostí. Kvůli vlivu tepla uniká z kamene voda, která způsobí, že se vápenec přemění na bílý prášek – vápno. "Tato chemická reakce může proniknout hluboko do klenbového zdiva, pokud požár na povrchu trvá delší dobu," dodal Salvián.

Podle výzkumníka Anthonyho Collina z Lotrinské univerzity dochází v tomto případě k rozpínání materiálů pod vlivem tepla. "Voda v kamenech kondenzuje a pod tlakem vyvolaným parou rozbije minerál," popsal jev Collin. Proto by měli odborníci počítat s tím, že jsou kameny ve stěnách chrámu popraskané.

Voda, kterou hasiči používali při záchraně katedrály, se také nejspíš dostala do trhlin a zředila maltové spoje, které držely kvádry pohromadě. Arnaud Timbert uvedl, že je těžké dopředu odhadnout, jaký to bude mít dopad, jelikož nikdy podobnou situaci nezažili.

Odborníci teď budou muset provést specifickou studii, která bude měřit dopad teplotních šoků na kámen a maltu a jejich rozpouštění vodou. "Jsme vystaveni archeologické katastrofě," řekl Timbert. Původní materiály budou podle něho vyhozeny, zatímco v dřívějších dobách lidé na stavby používali materiál z předchozích církevních staveb.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688