Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  18.04.2019 09:39:23

USA a Čína mají za cíl oznámit obchodní dohodu začátkem května

Obchodní vyjednavači ze Spojených států a Číny plánují více osobních jednání o obchodu a jejich cílem je dosáhnout dohody v této věci do začátku května. Americký prezident Donald Trump a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching by ji pak také mohli podepsat ještě v květnu. S odvoláním na informované zdroje to uvedla agentura Bloomberg.

Americký obchodní zmocněnec Robert Lighthizer a ministr financí Steve Mnuchin plánují cestu do Pekingu v týdnu od 29. dubna. Další týden by do Washingtonu měl přijet na jednání čínský vicepremiér Liou Che. Během jeho návštěvy chtějí vyjednavači oznámit dokončení dohody a podrobnosti k summitu, na kterém bude dohoda podepsána.

Trump na začátku dubna uvedl, že dokončení základního rámce dohody by mohlo trvat čtyři týdny a další dva týdny zabere sepsání detailů. Tento týden prohlásil, že jednání budou úspěšná a že brzy budou zveřejněny nové informace. Mnuchin minulou sobotu oznámil, že obě strany se blíží závěrečným kolům jednání.

Obchodní válka mezi dvěma největšími ekonomikami světa začala před devíti měsíci. Spor otřásl finančními trhy a mimo jiné ohrožuje růst globální ekonomiky.

Zástupci Spojených států a Číny jsou od začátku dubna, kdy čínská delegace byla na jednání ve Washingtonu, v pravidelném kontaktu prostřednictvím telekonference. Předmětem jednání je hlavně mechanismus vymáhání dohodnutých pravidel a to, jaká cla zůstanou v platnosti a jaká budou odstraněna. V rámci náznaků, že obě strany přistoupily k ústupkům, aby dohoda byla dokončena, ministr Mnuchin uvedl, že prostředky pro vymáhání pravidel budou platné pro obě strany, což znamená že nejen Čína, ale i Spojené státy budou potrestány, pokud nebudou své závazky plnit.

Jeden ze zdrojů dodal, že se mimo jiné uvažuje o tom, že by oba prezidenti mohli podepsat dohodu na summitu v Japonsku, kam pojede Trump v květnu, aby se setkal s novým císařem, korunním princem Naruhitem. Prezident se vrátí v červnu na summit zemí skupiny největších ekonomik světa G20.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688