Patria (Patria Finance)
Z domova  |  17.04.2019 13:44:49, aktualizováno 15:52:57

Čapí hnízdo: Vyšetřovatelé ukončili svou práci a navrhují obžalovat všechny podezřelé včetně premiéra Babiše


Policie navrhla obžalovat premiéra Andreje Babiše (ANO) a ostatní obviněné v kauze kolem dotace na stavbu Farmy Čapí hnízdo. ČTK to dnes sdělil mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Návrh, který nyní posoudí žalobce, se netýká premiérova syna Andreje, který je stíhán samostatně. Aktuální vývoj podle premiéra Babiše potvrzuje, že Čapí hnízdo je politická kauza. Nechápu, že mají dřív informace novináři než lidé, kterých se to týká, řekl.

"Spisový materiál byl společně s konečným návrhem předložen státnímu zástupci. Po nastudování kompletního spisového materiálu rozhodne státní zástupce o podání obžaloby, nebo vyřízení věci jinak," uvedl Cimbala. Později upřesnil, že policie navrhla obviněné obžalovat.

"Já takovou informaci nemám, takže platí, že se k tomu nebudu vyjadřovat," řekla ČTK Katarína Janisková, obhájkyně Babišova švagra Martina Herodese, který je mezi obviněnými. Vyjádření dalších obhájců ČTK shání.

Policie vyšetřovala údajný podvod s padesátimilionovou dotací EU na stavbu rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo déle než tři roky. Případ dozoruje státní zástupce Jaroslav Šaroch. Babiš, který je od října 2017 obviněný z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie, dlouhodobě odmítá, že by se kolem farmy dělo cokoliv nezákonného. Hrozí mu až deset let vězení.

Aktuální krok policie podle premiéra Babiše potvrzuje, že Čapí hnízdo je politická kauza. Řekl to dnes novinářům na česko-vietnamském fóru v Praze. "Nechápu, jak je možné, že v rámci živé kauzy mají novináři dřív informace než lidi, kterých se to týká. Je to zpolitizované a od samého začátku to beru jako organizovaný komplot," uvedl dnes předseda vlády. "Je to spis, který se vysílá on-line," podotkl. Dodal, že nevidí důvod, aby o záležitosti jednala koalice.

Stíhání čelí vedle Babiše a Herodese i premiérova žena Monika a dcera Adriana Bobeková. Obviněni jsou také bývalí členové společnosti Farma Čapí hnízdo Jana Mayerová a Josef Nenadál. Stíhání Babiše juniora vyloučila policie k vlastnímu řízení, informovala o tom koncem března, kdy bylo skončeno vyšetřování.

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila Agrofertu. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. V létě 2008 získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se společnost vrátila pod Agrofert.

Babiš vlastnil Agrofert do předloňského února, následně jej vložil do svěřenských fondů. V roce 2016 řekl ve Sněmovně, že Čapí hnízdo vlastnily v době získání evropské dotace jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky. Farmu nyní vlastní společnost Imoba, která loni spornou dotaci státu vrátila.

V kauze byl původně stíhán i první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek a tři další lidé. Šaroch ale loni v květnu vyhověl jejich stížnosti a obvinění zrušil.

Státní zástupce podává obžalobu tehdy, jestliže výsledky policejního vyšetřování dostatečně odůvodňují postavení obviněného člověka před soud. Namísto podání obžaloby může za určitých podmínek, které stanoví trestní řád, stíhání zastavit či přerušit, nebo rozhodnout o postoupení věci jinému - třeba přestupkovému - orgánu.

Stíhání státní zástupce zastaví mimo jiné tehdy, jestliže skutek není trestným činem nebo není prokázáno, že jej spáchal obviněný. Dalším důvodem k zastavení stíhání je jeho nepřípustnost - stíhat nelze třeba zemřelého nebo člověka, kterého v daném stíhání omilostnil či amnestoval prezident.

K přerušení stíhání musí státní zástupce přistoupit například v případě, že obviněného nelze postavit před soud kvůli těžké chorobě, nebo pokud obviněný psychicky onemocní tak, že není schopen chápat smysl trestního stíhání.

Vládní ČSSD musí podle předsedy Jana Hamáčka vyčkat, jak se ke kauze Čapí hnízdo postaví státní zástupce. Napsal to ČTK. Stejnými slovy záležitost předtím okomentoval první místopředseda strany Roman Onderka. Policie dnes navrhla obžalovat Andreje Babiše (ANO) a ostatní obviněné v kauze kolem dotace na stavbu Farmy Čapí hnízdo. Návrh nyní posoudí žalobce. Podle Babiše aktuální krok policie potvrzuje, že Čapí hnízdo je politická kauza. Dodal, že nevidí důvod, aby o záležitosti jednala koalice.

"Kauza Čapí hnízdo samozřejmě od začátku zatěžuje tuto vládu, protože se týká přímo premiéra. Členové ČSSD si ale v referendu odhlasovali, že s hnutím ANO vstoupíme do vlády a budeme v ní prosazovat náš program. To se nám zatím daří," napsal ČTK Onderka, který patřil mezi odpůrce vstupu do vlády.

"Že se kauza pana premiéra bude vyvíjet jsme věděli, a počítáme i s tím, že to může být negativním směrem. V tuto chvíli ale musíme počkat, jak se k celé věci postaví státní zástupce. Do té doby nebudu předjímat, co bude dál," dodal Hamáček.

V koaliční smlouvě se obě strany dohodly, že "v případě prvoinstančního odsouzení jakéhokoliv člena vlády, pokud ten v přiměřeném čase od vynesení rozsudku neodstoupí, pozbývá tato koaliční smlouva platnosti."

"Policie navrhla obžalovat premiéra této země, hrozí mu deset let vězení. To je stav ČR v roce 2019 a snad také definitivní odpověď na otázky, proč Piráti odmítli jít s ANO do vlády. Pan premiér podniká aktivní kroky, které ukazují, že je v politice za účelem osobního zisku," uvedl na twitteru předseda Pirátů Ivan Bartoš.

"Pan premiér vykostil a zařízl veškerou protikorupční legislativu, zpolitizoval státní správu a odmítá zrušit nesmyslné povinné přimíchávání biopaliv první generace, z nějž těží opět on osobně. Jeho střet zájmů řeší Evropská komise. Čapí hnízdo je jen třešnička na dortu," doplnil Bartoš.

Podle předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila je to, že policie navrhla Babiše obžalovat, dobrou zprávou právě pro premiéra. "Čím dřív bude kauza u nezávislého soudu, tím dřív bude mít možnost očistit své jméno a zbavit svou zemi ostudy," napsal na twitteru.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688