TNBiz (TN.cz)
Investice  |  16.04.2019 07:37:39

Notre-Dame: Vyšetřování požáru bude složité. Shořely nejspíš všechny důkazy

Francie se stále vzpamatovává z požáru, který zasáhl jednu z historických budov Paříže - katedrálu Notre-Dame. Francouzský prezident Emmanuel Macron prohlásil, že bude budova znovu postavena a vyhlásil sbírku. Finanční příspěvek začali slibovat také lidé z celého světa. Problém však bude se zjištěním příčiny požáru. Podle policie totiž nebude snadné najít materiální důkazy, které nejspíš shořely.

V pondělí kolem devatenácté hodiny vypukl požár v podkroví katedrály Notre-Dame. Od té doby se plameny šířily rychle a přihlížející lidé jen stáli v šoku. Všichni doufali, že se podaří oheň dostat pod kontrolu. Poté byli ale v vyděšení, když spadla centrální štíhlá věž. S požárem bojovalo přes 400 hasičů s osmnácti vodními děly. Před jedenáctou hodinou večer pak velitel hasičů oznámil, že se jim katedrálu podařilo zachránit.

 

Na místo požáru dorazil také prezident Emmanuel Macron, který všem přislíbil, že bude katedrála obnovena. "Obnovíme tuto katedrálu společně. Je to nepochybně součást osudu Francie a projekt bude trvat několik let," prohlásil Macron. Uvedl také, že se na katedrálu opět bude moci přispívat v rámci sbírky, která byla dříve vyhlášena na její rekonstrukci.

 

Přispívat budou moci lidé podle Macrona od úterý. Finanční příspěvek přislíbil například francouzský podnikatel Francois Henri Pinault, který vlastní známé módní značky. Rozhodl se poskytnout až dvě a čtvrt miliardy korun.

 

 

 

Nadace The Heritage Foundation oznámila, že v úterý spustí na svých internetových stránkách sbírku pro finanční dary. Ještě v pondělí byla spuštěna sbírka s názvem "Notre-Dame z Paříže, miluji tě", během které se vybralo přes 14 tisíc eur (přes 360 tisíc korun). Další sbírka nesla název "Finanční opravy Notre-Dame", která přijala do půlnoci skoro 10 tisíc eur (přes 257 tisíc eur), uvedl Le Monde.

 

V pondělí večer bylo i zahájeno vyšetřování příčiny vzniku požáru. To však podle Krajského ředitelství soudní policie bude velmi náročné. Požár podle prvních informací vznikl v podkroví Notre-Dame a právě tuto část zničil nejvíce.

 

Najít materiální důkazy nebude vůbec snadné. Požár je totiž nejspíš zničil úplně všechny, informoval Le Monde. Vyšetřování může trvat i několik měsíců. Zatím se pracuje s verzí, že požár vznikl neúmyslným zaviněním během rekonstrukce, která probíhá na katedrále od léta 2018. Podle prvních svědectví se požár šířil opravdu rychle. Naštěstí nebyl nikdo zraněn. Lidé, kteří byli v době požáru uvnitř, museli katedrálu opustit.

 

Katedrála byla postavena na východní polovině ostrova Ile de la Cité na řece Seině mezi lety 1163 a 1345. Je domovem pařížské římskokatolické diecéze. Uvnitř se nacházela umělecká díla nevyčíslitelných hodnot. Podle rektora katedrály biskupa Patricka Chauveta se však podařilo zachránit před plameny roucho svatého Ludvíka nebo trnovou korunu symbolizující ukřižování Ježíše Krista.

 

 Připomeňte si reportáž o požáru katedrály Notre-Dame:

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:48  Akciové trhy rostly v březnu i celém prvním čtvrtletí na obou stranách Atlantiku a.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688