TNBiz (TN.cz)
Akcie ve světě  |  15.04.2019 22:55:54

Francie truchlí kvůli zničení Notre-Dame, ze světa zní slova útěchy

Francii zasáhla v pondělí odpoledne velmi smutná zpráva, v pařížské katedrále Notre-Dame se rozhořel požár, který velmi rychle pohltil celou střechu i některé věže. Škody jsou ohromné, přední politici z celého světa již posílají Francii slova útěchy.

Ohromná tragédie pro celý svět, světoznámou památku a klenot Paříže zachvátily v pondělí odpoledne plameny. I přes veškerou snahu hasičů způsobil požár v katedrále Notre-Dame ohromné škody, slavná budova navíc zrovna procházela drahou rekonstrukcí.

Na místo dorazil prezident Emmanuel Macron, jenž kvůli události zrušil plánovaný projev k národu, který měl v televizi pronést ve 20:00. "Celý národ cítí pohnutí. Myslíme na všechny katolíky a všechny Francouze," napsal šéf Elysejského paláce na twitteru. Ze světa přicházejí reakce vyjadřující podporu v těchto těžkých časech.

Americký prezident trochu překvapil, když začal hasičům na twitteru radit, jak by měli při boji s plameny postupovat. "Je hrozné dívat se na masivní požár katedrály Notre-Dame v Paříži. Možná by se mohly použít létající vodní tankery. Musíte jednat rychle!" zveřejnil Donald Trump na Twitteru.

Slova podpory přišla také z Británie. "Mé myšlenky jsou s lidmi Francie a se záchranáři, kteří dnes bojují se strašlivým požárem v katedrále Notre-Dame," napsala Theresa Mayová.

"Plameny nenávratně pohltily symbol a velký kus evropské historie, duchovní i kulturní. Zkáza Notre-Dame pana prezidenta nesmírně zarmoutila," uvedl k požáru mluvčí prezidenta Miloše Zemana.

"Je mi smutno, když vidím ty hrozivé záběry pařížské katedrály Notre-Dame, která je zahlcena plameny. Napsal jsem SMS prezidentovi Macronovi, pro kterého je to stejná tragédie jako pro celý francouzský národ," zveřejnil Babiš na twitteru.

"Je to velké neštěstí vidět hořící katedrálu Notre-Dame. Ten pocit smutku i u nás Čechů přetrval po generace, když hořela budova spojená s naší národní historií. Přeji francouzskému lidu, ať se požár dostane rychle pod kontrolu," napsal ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček.

Slovenská prezidentka poslala slova útěchy ve francouzštině: "Mé srdce puká při pohledu na oheň v katedrále Notre Dame. Slovesko dnes večer stojí za Paříží a Francií."

 

Záběry požáru katedrály. Zdroj: ČT24.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688