Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
15.04.2019 18:38:19

Počasí bude jako malované. Slunečno a teplo

 

Studený víkend už je minulostí a v novém týdnu se nám směrem k Velikonocům výrazně oteplí. Vlivem tlakové výše bude malá oblačnost, teplo, vadami na kráse budou velmi nízká ranní minima a absolutní sucho. Rozsáhlá tlaková výše bude stabilní a dovolí maximálně ojedinělé přeháňky, a to zejména na východě země. Jak bude na Velikonoce? Malá oblačnost, hezky a odpoledne příjemně teplo mezi 15 a 21 °C. Nic nebude bránit prvním odpoledním grilovačkám a posezením s rodinou či přáteli. Ovšem to sucho. To je zásadní problém a počasí nepřinese žádné srážky a nepřinese. Letošní rok pravděpodobně znovu odepíše obrovské plochy lesních porostů.

Jak budou stoupat teploty v tomto týdnu? Nejprve v úterý bude jasno nebo skoro jasno. Teploty zatím 11 až 15 °C. Ranní teploty mohou klesat až k -5 °C, což bude dost velký existenční problém pro rozkvetlé stromy. Ve středu bude jasno až polojasno, na severovýchodě může být i oblačno. Teploty 13 až 17 °C. Ráno ještě znovu až -4 °C. Ve čtvrtek bude velmi podobně. Skoro jasno, polojasno, jen přechodně může být až oblačno. Teploty 16 až 20 °C. Ranní mrazíky by měly být už nepatrné. Od pátku přes Velikonoce by mělo být skoro jasno, polojasno. Přechodně oblačno a místy přeháňky. Jestli ale nějaké vůbec dorazí, si upřesníme. Teploty zmiňovaných 15 až 21 °C.

V rámci tlakové výše k nám bude proudit spíše východní kontinentální vzduch, znovu velmi suchý. Vlhkosti ale nad střední Evropou v průběhu týdne trochu přibude. Pokud by se od oceánu následně prosadila studená fronta, třeba se dočkáme přeháněk a prvních bouřek letního typu. Polabí by se podle modelů mohlo těšit kolem Velikonoc až na 23 °C. Přijdou ještě nějaké studené vpády? Pořád jsme v období, kdy jsou běžné. Jejich riziko ale pozvolna klesá. Pozor na nejvyšší koncentrace pylu břízy za celé jaro zrovna v tomto týdnu.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty