Dluhopisomat.cz (Dluhopisomat.cz)
Dluhopisy  |  15.04.2019 09:42:55

Největší ropná společnost světa upsala dluhopisy




Saudskoarabská státní společnost Saudi Aramco, která je největším světovým těžařem surové ropy jak podle vytěženého objemu, tak i podle zásob nevytěžené ropy, se rozhodla poprvé ve své historii vstoupit na dolarový trh dluhopisů a získat tak další finanční prostředky.

V rámci prezentace pro investory mohla veřejnost poprvé nahlédnout do účetních knih společnosti. Vyplývá z nich, že Saudi Aramco vykázalo za loňský rok zisk 111 miliard USD, což je 4 násobek celého aktuálního dluhu společnosti. Cíl emise může být spolufinancování akvizice 70% podílu v jiné státem vlastněné saudské společnosti. Konkrétně se jedná o společnost Sabic, která patří mezi největší světové petrochemické koncerny.

Celková výše objednávek atakovala hranici 100 miliard USD, což z ní dělá nějvětší poptávku po dluhopisech na rozvíjejících se trzích v historii. Výnos dluhopisu je položen o 105 bazických bodů výše než u benchmarkového amerického vládního dluhopisu a zároveň o 12,5 bodů níže, než byl výnos emise saudských vládních dluhopisů v loňském roce. Celková výše emise nakonec dosáhla 12 miliard USD. Dolarové a eurové dluhopisy začaly státy a společnosti v Perském zálivu vydávat historicky teprve nedávno. Hlavním důvodem je dlouhodobě nižší cena ropyPsali jsme například o velkém zájmu o dluhopisy emirátu Abu Zabí.

Z hlediska ratingu byly dluhopisy společnosti Aramco zařazeny společností Moody’s do pásma A1. Toto hodnocení stále spadá bezpečně do investičního pásma. Jedním z hlavních otazníků ohledně společnosti je míra kontroly vlády nad hospodařením společnosti. Západní ropné koncerny Exxon, Shell nebo třeba Chevron všechny spadají do vyššího pásma a mohou si tak půjčovat levněji.

EPH VYDÁVÁ DALŠÍ DLUHOPISY

Pokud opustíme oblast Blízkého východu, zjistíme, že i na českém trhu došlo v poslední době k zajímavé emisi dluhopisů. Společnost EP Infrastructure, jedna z firem Energetického a průmyslového holdingu Daniela Křetínského vydala obligace v celkové hodnotě 70 milionů EUR se splatností 8 let. Výnos dluhopis je pohyblivý a prostředky budou využity na různé korporátní účely. Obchodovány budou na vídeňské burzeTato emise není zdaleka první, ke které firmy pod hlavičkou EPH přistoupily.Holding patří na tuzemském dluhopisovém trhu k jednomu z nejaktivnějších hráčů, dále třeba se společností CPI.

Dluhopisomat.cz

Cílem Dluhopisomatu.cz je nabídnout lidem zajímavější výnos než který dostanou u konzervativních bankovních dluhopisů ale zároveň dbát na to, ať všechny firmy uvedené na portálu jsou řádně prověřeny.

Více informací naleznete na: https://www.dluhopisomat.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688