Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  15.04.2019 09:14:16

Rozbřesk: Brexitový detox a čínské přistávání

Poprvé po dlouhé době čeká finanční trhy týden, kterému nebude dominovat téma brexit. Ten byl ve čtvrtek na summitu EU odložen nejpozději na 31. říjen a nic zatím nenaznačuje, že by mělo dojít k dřívějšímu rozuzlení celé ságy. Nakonec, míč zůstává i nadále na straně Britů, kteří se k finální adieu nedokázali vyslovit již téměř tři roky.

Pozornost se tak v tomto týdnu může stočit mimo Evropu a Spojené státy, a to konkrétně do Číny. Ve druhé největší ekonomice světa přijde na řadu HDP za první čtvrtletí, které sice nepatří k nejdůvěryhodnějším číslům, poslední výsledky však i tak ukazují jasný trend. Čínská ekonomika začíná prudce šlapat na brzdu, přičemž v minulém roce rostla dokonce nejpomaleji za posledních 28 let. To, v kombinaci s celkovým čínským dluhem okolo 250 % HDP, vystrašilo trhy, jenž začaly spekulovat o důsledcích „tvrdého přistání“ čínské ekonomiky.

Vývoj posledních měsíců však spíše naznačuje měkké a do značné míry řízené přistání. Čínská vláda se od ledna rozhodla – jako již mnohokrát – stabilizovat domácí ekonomiku pomocí kombinace měnových a fiskálních stimulů. Zatímco v prvním případě pumpuje centrální banka do finančního systému dodatečnou likviditu, ve druhém pak přišly na řadu daňové úlevy a další investice do infrastruktury ze strany centrální vlády. A jak se zdá, toto úsilí již nese první plody, o čemž svědčí březnové zlepšení nálady v průmyslu (PMI se vrátily nad kritickou hranici 50).

Klíčovou otázkou pak samozřejmě zůstává další vývoj americko-čínského obchodního konfliktu. Mezi oběma zeměmi nadále pokračují zdlouhavá vyjednávání, která se nyní koncentrují zejména okolo tématu duševního vlastnictví a kyber-bezpečnosti. Pokud by se mírný optimismus zaznívající z obou stran podařilo přetavit ve funkční bezcelní dohodu, nejen čínská, ale zprostředkovaně také evropská ekonomika by si jistě oddechly. Samozřejmě pouze za předpokladu, že by Donald Trump svou pozornost následně nezaměřil právě na starý kontinent…


*** TRHY ***

CZK a dluhopisy
Dění na českém na devizovém trhu je zcela nezajímavé, což bude zřejmě i scénář zkráceného předvelikonočního týdne, v rámci něhož nejsou naplánovány žádné významnější české makro statistiky. Ze zahraničních dat nicméně může nepřímo zasáhnout předběžný údaj podnikatelské nálady v eurozóně (PMI) za měsíc duben (čtvrtek).


Zahraniční forex

Kurz eurodolaru se zvolna posunuje vzhůru s tím, jak se tlačí vzhůru výnosy německých vládních dluhopisů. Dolar dnes po ránu nemusí být rovněž nadšený z nových verbálních útoků prezidenta Trumpa na Fed (nebýt jeho přísné politiky, tak ekonomika mohla růst 4% tempem).

Kvartální výsledková sezóna, pokračující obchodní jednání mezi USA a Čínou a především evropské podnikatelské nálady (PMI) za duben budou hlavními tahouny tohoto zkráceného týdne.

Ropa
Ropa Brent startuje týden nad hranicí 71 USD/barel, poté co její cena v pátek vystoupala nejvýše za posledních pět měsíců. Po minulém týdnu, kterému dominovaly měsíční reporty jednotlivých agentur, bude tento o poznání klidnější. Hlavní pozornost bude upřena na tradiční čísla k zásobám, jež přijdou na řadu v úterý (API) a ve středu (EIA). V pátek pak trh bude sledovat, jak si stojí aktivita amerických těžařů, jež v posledních dvou týdnech zaznamenala mírný nárůst.

Akcie
Trhy byly v pátek taženy nahoru hlavně díky výsledkům banky JP Morgan Chase. Zklamala naopak čísla konkurenční Wells Fargo, která uzavřela o -2,6 % níže. V pátek byla také představena dlouho očekávaná streamovací platforma Disney+. Zpráva pomohla akciím Walt Disney k růstu přes 11 % a titul si tak přidal kolem 25 mld. USD tržní kapitalizace. Akcie Netflixu naproti tomu reagovaly propadem o -4,5 % a umazaly přes 8 mld. USD. Na špici finančních titulů stály již zmiňovaná JP Morgan Chase a Morgan Stanley (akcie obou přidaly přes +4 %). Materiály zvedly akcie chemičky Dow Inc. (+6,2 %) a to díky upgradu od analytiků Morgan Stanley na cílovou cenu 62 USD a návrhu dividendy na 70 centů za kvartál.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688