Patria (Patria Finance)
Investice  |  15.04.2019 08:23:51

Moody's: Úvěrový profil ČR podporuje obezřetná fiskální politika


Úvěrové hodnocení České republiky, které je A1 pozitivní, podporuje nízké a klesající zadlužení a obezřetná fiskální politika vlády. Dluhová zátěž státu je nižší než činí medián obdobných ekonomik. Ve výroční analýze věnované České republice to dnes uvedla mezinárodní ratingová agentura Moody's. Za hlavní riziko označila stárnutí populace.

Agentura předpokládá, že fiskální přebytky, které vládní instituce vykazují od roku 2016, zůstanou v letech 2019 a 2020 na úrovni 0,7 hrubého domácího produktu (HDP).

"V krátkodobém horizontu by ale kombinace napjatých podmínek na trhu práce a silného růstu mezd mohla v České republice ovlivnit nákladovou konkurenceschopnost," uvedl viceprezident Moody's Steffen Dyck.

Dluhové zatížení ČR je nízké a klesá, vládní dluh v roce 2018 činil 32,7 procenta HDP, což je pod mediánem obdobně hodnocených ekonomik. Z dlouhodobého hlediska fiskální udržitelnosti je hlavním rizikem stárnutí obyvatelstva, zejména pokud pokrok v oblasti reforem zůstane pomalý, napsala ratingová agentura.

Moody's před rokem zlepšila výhled hodnocení úvěrové spolehlivosti České republiky ze stabilního na pozitivní. Nyní uvedla, že s ohledem na pravděpodobnost dalšího zlepšení vládního dluhu bude rozhodnutí zvýšit rating záviset na strukturálních reformách, které v dlouhodobém horizontu zmírní negativní dopady stárnutí populace na fiskální udržitelnost země. Rating A1 je pátým nejvyšším, dalším stupněm je Aa3.

Rating je důležitým vodítkem pro investory. Ukazuje jim zejména, jaká je pravděpodobnost, že ten který úvěr bude řádně a včas splacen.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688