TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  14.04.2019 22:34:11

Vymyšlené pokuty, pokuty za drobnosti: Kamioňáci si stěžují na šikanu v zahraničí. Nechtějí tam proto jezdit

Na obrovské pokuty za drobnosti, zdržování a zabavování vozů si stěžují čeští řidiči kamionů při cestách na západ Evropy. Tvrdí, že zejména německá a rakouská policie si na ně zasedla. Znechucení šoféři tak čím dál častěji končí s cestami do Evropy, odkud české firmy vytlačuje zahraniční konkurence. Stát potom přichází o peníze z daní.

Například firma Jiřího Povolného před časem převážela z Německa do Česka popelářský vůz k domontování podávacího zařízení. Bez něj je to totiž nefunkční polotovar. "Přesto jsme byli obvinění, že nemáme povolení na přepravu odpadům," tvrdí majitel dopravní společnosti.

Pokutu dostal řidič i jeho nadřízení, firma přišla o zisk z přepravy. Následovalo množství vyřizování, vysvětlování a odvolávání. "Půl roku, co si budeme povídat. Naprostá katastrofa," dodává Povolný.

V poslední době mluví podobně stále více českých firem. Výjimkou prý není třeba to, že kamion týden po STK neprojde u rakouských policistů kvůli zašlé odrazce.

Podle sdružení dopravců pomáhají zahraniční policisté s ochranou trhu ve své zemi. "Je tam velký rozdíl v přístupu těch kontrolních orgánů k řidičům z východu a ze západních zemí," říká generální tajemník sdružení dopravců ČESMAD Vojtěch Hromíř.

"Při kontrole policie nehraje roli barva pleti, etnická příslušnost, původ, jazyk, věk, pohlaví, náboženství, politické přesvědčení ani sexuální orientace osoby. Proto ostře odmítám tvrzení, které popisujete,“ reaguje mluvčí rakouského ministerstva vnitra Christoph Pölzl.

Konkurence se ale zřejmě s nástrahami západní Evropy pere zdatněji. Práci českých mezinárodních dopravců přebírají kolegové z Rumunska, Maďarska, Bulharska, Litvy a především pak ze sousedního Polska. Vidět je to i na silnicích.

Čeští dopravci tvrdí, že se jich stát neumí zastat. A české represivní složky podle nich přistupují k zahraničním řidičům vlažně. Celníci to odmítají, počet zachycených prohřešků prý roste. Stejně mluví i policie.

"Jenom za uplynulé čtvrtletí jsme rozdali více jak 500 kaucí za 13,5 milionu korun. A to jsou právě případy, kdy zjistíme porušení předpisů u řidičů z místa registrace mimo Českou republiku," řekl ředitel dopravní policie Tomáš Lerch.

České firmy loni přepravily 479 milionů tun zboží. V drtivé většině šlo ale o vnitrostátní přepravu. Mezinárodní se propadla o 18 procent a její výkony už se dostaly hluboko pod čísla, která měla před vstupem Česka do Evropské unie.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688