TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  14.04.2019 21:18:37

Zahrádkáři nemají čím zalévat. Sucho pokračuje, sníh nepomůže

České podzemní vody na tom po loňském extrémní suchu nejsou vůbec dobře. A nadějně to nevypadá ani v následujícím období. Pršet má minimálně a stav sucha nezachrání ani sníh odtékající z hor. Vlastníkům domů ale může v boji se suchem pomoci třeba program Dešťovka.

"Na to, aby sucho nebylo, musí spadnout více srážek. I když by byly srážky třeba o něco málo víc než v loňském roce, tak ta počáteční pozice je velmi špatná a nemusely by stačit na to, aby u nás sucho nebylo," okomentoval počáteční stav sucha pro letošní rok Jan Daňhelka, ředitel Úseku hydrologie Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Podle něj nepomůže ani odtávající sníh z hor, kterého v zimě oproti jiným letům bylo poměrně požehnaně. "To, že na horách taje sníh, tak to může pomoci přímo v té lokalitě. Do nížin to přinese vodu jen řekou, ale pomůže to vyloženě jen voděřeky (tedy ne podzemní vodě pozn. red.)," uvedl Daňhelka s tím, že už dlouho nebyly ani žádné významné jarní povodně, což je pro toto období roku poměrně neobvyklé.

Podle něj je velice těžké dělat výhled srážek na delší období roku, minimálně v nadcházejícím týdnu až 14 dní ale pršet moc nebude. "Nejsou tam srážky, které by mohly sucho vymazat, vynulovat. Ty srážky by musely být trvalejší. Nedokáže to zatím doplnit ten deficit," řekl hydrolog a dodal: "Ten start není vůbec dobrý. Může se klidně stát, že celé léto proprší. Ale pravděpodobnost je relativně menší než v běžném roce." 

Na problém se suchem zaměřuje i Ministerstvo životního prostředí (MŽP). To teď schválilo peníze na dodávky pitné vody do obcí skrze Národní program Životního prostředí. "Program je koncipován tak, že peníze jdou opravdu do těch oblastí, kde je to nejvíce potřeba, tedy například na boj se suchem. Těší mě, že obce mají o program zájem," řekl ministr životního prostředí Richard Brabec

"Stále je možné připravovat projekty a podávat žádosti do otevřených výzev například na zdroje pitné vody, či domovní čistírny odpadních vod. Domácnosti se mohou hlásit o Dešťovku," uvedl ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

Dotace Dešťovka pomůže domácnostem se zachycením dešťové vody, kterou pak mohou použít pro zálivku zahrady nebo jako užitkovou vodu třeba pro splachování WC. Žádost o dotaci si můžete podat elektronicky nebo osobně na kterémkoliv krajském pracovišti Státního fondu životního prostředí ČR.

 

Se suchem se bojovat nedá. Musíme se mu přizpůsobit. Tak reagují na dlouhodobě nepříznivé podmínky někteří zemědělci na jižní Moravě. Sucho ohrožuje například ječmen. Vědci se teď snaží vyšlechtit jeho odolnější odrůdy.

 

Únor:Na horách jsou sice metry sněhu, ale české krajině to nepomáhá. Sucho bohužel trvá dál.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688