BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Makroekonomika  |  11.04.2019 16:05:33

Britskou ekonomiku čeká silný kvartál

Ekonomika Velké Británie má navzdory přetrvávající nejistotě kolem brexitu nakročeno na velmi silný první kvartál. Britští výrobci minulý měsíc zintenzivnili svou aktivitu, jakožto přípravy na brexit. Ve středu lídři zemí Evropské unie odsouhlasili odklad odchodu Británie z bloku na 31. října. Británie může případně opustit unii dřív, pokud parlament odsouhlasí dohodu s EU. Mezitím se však musí začít připravovat na volby do Evropského parlamentu.

 

Včerejší data z Británie potvrdila, že Británie vkročila do nového roku tou správnou nohou a ačkoliv nejistota kolem brexitu nadále přetrvává, tak data z výrobního sektoru jsou velmi pozitivní. Výrobní sektor zintenzivnil svou aktivitu, když firmy v předstihu začaly hromadit objednávky před odchodem Británie z EU plánovaným na 29. března. To je podle analytiků jeden z důvodů, proč britská ekonomika od začátku roku tolik zrychlila. Za měsíc leden rostlo HDP 0,5% a v únoru 0,2%. To znamená, že pokud budou březnová čísla beze změny, ekonomika bude v prvním čtvrtletí expandovat o 0,5%. To je více jak dvojnásobek růstu za poslední kvartál minulého roku (0,2%) a více, než očekávala Bank of England. Částečně za růstem stojí velmi slabá srovnávací základna z minulého roku, kdy za první kvartál rostla ekonomika 0,1%.

Oživení nastalo především v průmyslu, kde výrobní sektor rostl o 0,9% a stavebnictví o 0,4%. Nedávno zveřejněné PMI za výrobní sektor v březnu rostlo na 55,1 bodů, což je nejvíce od února 2018. Produkce, nové objednávky i zásoby výrazně rostly a pomohly stimulovat poptávku. Nejhůře je na tom zatím sektor služeb, který se podílí 80% na celkovém HDP a je tak stěžejní pro britskou ekonomiku. Trh práce však zůstává nadále silný a zaměstnanost expandovala poprvé za poslední tři měsíce. Vše potvrzuje pokles míry nezaměstnanosti na 44 letá minima, konkrétně 3,9%. Mzdy zahrnující bonusy rostly na 3,4% a vše nasvědčuje tomu, že ekonomika pokračuje v expanzi, což by mělo pomoci také britské libře. Na druhou stranu průzkumy potvrzují, že se nic zatím nemění na tom, že firmy z Evropské unie opouští britské dodavatele, a to primárně kvůli blížícímu se brexitu.

 

Brexit

Ve středu večer bylo na mimořádném summitu Evropské unie rozhodnuto o odkladu odchodu Británie z EU do 31. října. Británie se tedy musí začít připravovat na volby do evropského parlamentu s tím, že v případě schválení dohody s EU britským parlamentem, opustí Británie unii dřív. Včerejší rozhodnutí je kompromis pro všechny strany, jelikož datum 31. března doposud nebylo ani jednou skloňováno a EU původně chtěla prosadit delší odklad brexitu o 12 měsíců.

Pro libru nadále zůstává téma číslo jedna brexit a velcí hráči se nechtějí pouštět do žádných větších akcí. Růst libry je utlumen přetrvávající nejistotou kolem brexitu a stále poměrně silným americkým dolarem. Britské libře se i přesto podařilo na páru s americkým dolarem od začátku roku zpevnit o 2,8% a koncem února byla v zisku téměř 5%. Nejvýrazněji se podařilo libře zpevnit v lednu a v únoru, kdy trhy vnímaly pozitivně množící se zprávy o odkladu brexitu. Samotný odklad libru tolik neovlivnil, nicméně druhý kvartál by mohl být příznivější. Vzhledem k tomu, že brexit čeká Británii až na začátku čtvrtého kvartálu (jestli vůbec), tak by se libra mohla nějaký čas soustředit na data přicházející z domácí ekonomiky. Ty zatím nevypadají vůbec zle a rizikem je tak mimo brexitu americký dolar a úrokový diferenciál hovořící v jeho prospěch.

 

Tento článek má pouze informativní a edukativní charakter. V žádném případě neslouží jako investiční či obchodní doporučení.

BOSSA

Makléřský dům polské banky ochrany životního prostředí zabývající se obchodováním na devizových, komoditních a akciových trzích. Na českém trhu působí od roku 2012, kde nabízí 130 investičních nástrojů, měny, komodity a akciové indexy. Bossa podléhá dohledu České národní banky ale i polské KNF.

Více informací na: www.bossa.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688