Saxo Bank (home.saxo)
Akcie ve světě  |  11.04.2019 09:41:25

Svět potřebuje oslabení dolaru

Globální politická panika zaznamenána v prvním čtvrtletí letošního roku ukázala, že svět není schopen uniknout své závislosti na tištění peněz. Podpora centrálních bank je pro ekonomiky tak důležitá, že tento stav zůstane v platnosti až do úplného strukturálního selhání. Nekonečné kvantitativní uvolňování má své důsledky, vidíme ho zejména v Číně.

 

Během uplynulých šesti měsíců došlo k dramatické změně v globálním makroekonomickém prostředí. Důsledkem je to, že centrální banky v čele s americkým Fedem a evropskou ECB nedokázaly pokračovat v započatém monetárním zpřísňování. Gravitační síla závislosti na levných penězích tak nadále hýčká akciové a dluhopisové trhy a obrušuje hrany některých makro událostí.
Cyklus zvyšování sazeb Fedu se zredukoval z původních dvou zvýšení letos až na nulu. Kromě toho se zastavilo zmenšování bilance Fedu o v minulosti nakoupené dluhopisy, přestože dosud se bilance snížila jen o 10 %. I ECB se překlopila do módu pobídek, přestože se tento rok očekávalo zvyšování sazeb.

V očekávání temné budoucnosti
Nikdo nemůže být překvapen, že nevidíme opuštění světa kvantitativního uvolňování. Zejména s ohledem na současnou úroveň dluhu 250 bilionů dolarů. Mimochodem, před finanční krizí představoval dluh jen 175 bilionů dolarů. Přesto je rychlost s jakou centrální banky otočily svůj kurz překvapivá. Důsledkem bude to, že dokud nedojde k "velkému dluhovému resetu", kvantitativní uvolňování je zpět ve hře.  Očekáváme, že by k tomu mohlo dojít v následujících pěti až deseti letech.

Vysoká úroveň zadlužení a nekontrolované tištění peněz jsou jako zlozvyk. Nejprve je to jen experimentování, pak pravidelná přítomnost a po jistém čase jde o změnu systému myšlení. Bude muset dojít ke globální recesi, aby došlo k dluhovému resetu. Do té doby má však kvantitativní uvolňování jen málo negativních důsledků. Díky němu může dojít k prodloužení současného hospodářského cyklu, přestože jsme už v jeho poslední fázi. Kormidlo globálního ekonomického růstu otočí brzy další faktory: fiskální výdaje očekávané po volbách do evropského parlamentu letos, americké a japonské volby v příštím roce a sté výročí Čínské komunistické strany v roce 2021.

Návrat k uvolnění monetární politice povzbudí dluhopisové a akciové trhy. V průběhu tohoto roku očekávám i výrazné oslabení dolaru. Svět slabý dolar potřebuje, aby mohl opět vzkvétat. Nižší výnosy znamenají nižší náklady na kapitál pro globální společnosti a firmy rozvíjejících se trhu. Strukturální oslabení amerického dolaru ukončí dlouhé období, kdy aktiva těchto ekonomik čelila nepříjemnému protivětru. Naopak podpoří to komodity, od nichž jsou rozvíjející se trhy závislé.

Sílící Čína
Zejména pro Čínu se toho hodně mění. Trhy předpokládají urovnání obchodního sporu USA s Čínou. Dlouhodobě očekávaný summit Trump - Xi se však několikrát odložil, což může z krátkodobého hlediska trhy oslabit. Je třeba si uvědomit, že trhy už dnes počítají s tím, že k dohodě najisto dojde. Pokud by se tak nestalo, znamenalo by to pro akcie katastrofu. Mohly by klesnout až na prosincovou úroveň, dluhopisy by zdražily, stejně tak i americký dolar.


V Číně vidíme kromě toho další gravitační sílu, která působí dlouhodobě. Jde o mezigenerační pohyb od ekonomiky pozitivní obchodní bilance k negativnímu saldu obchodní výměny. Tento posun je důsledkem plánu spoléhat se více na domácí spotřebu, než na export ze zahraničí. Znamená to konec 7% růstu čínského HDP z minulého roku.

Posílení čínského akciového trhu nám naznačuje, že čínská ekonomika má to nejhorší za sebou. V následujícím čtvrtletí tak můžeme vidět několik pozitivních překvapení. Čína se otevírá světu, což může způsobit strukturální příliv kapitálu na akciové a dluhopisové trhy.

O autorovi:
Kay Van-Petersen začal v Saxo Bank pracovat v roce 2014 jako globální makroekonomický stratég v Singapuru. Zaměřuje se na tvorbu strategií a analýz všech tříd aktiv na základě vývoje monetární a fiskální politiky, globální geopolitické situace a dalších makroekonomických ukazatelů. Kromě toho se zaměřuje na nálady na trhu, technické ukazatele a energii trhu.
Kay Van-Petersen má více než deset let zkušeností na finančních trzích. Většinu této doby pracoval jako obchodník a analytik pro řadu strategií, jako je globální makroekonomika, dlouhé a krátké akciové pozice, fundamentální hodnoty, speciální situace a situace vyvolané přelomovými událostmi. Kromě svých zkušeností z investičního bankovnictví má široké znalosti nejrůznějších tříd aktiv, produktů a finančních oblastí.
Kay Van-Petersen zahájil svou kariéru v oddělení makroekonomie a výzkumu Danske Bank a poté pracoval jako makroanalytik v Jefferies Group, aby se dále věnoval proprietárním obchodům. Pracoval také jako ředitel proprietární divize BTG Pactual Asia, kde vybudoval platformu Asian Equities. Kay Van-Petersen má magisterský titul v oboru aplikovaná ekonomie a finance na kodaňské Obchodní škole.

Globální online investiční banka

Skupina Saxo Bank, specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií. Už téměř 25 let poskytuje jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím svých technologií a zkušeností. Mnohokrát oceněné obchodovací platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě. Saxo Bank byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Paříže, Curychu, Dubaje a Tokia.

Více informací na:www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

19.01.2004Oslabení koruny k dolaru již dnes bylo minimální. Jan Vejmělek (Komerční banka)
13.01.2004K posílení koruny by bylo třeba oslabení eura proti dolaru. Jan Vejmělek (Komerční banka)
24.09.2003Bude deficit běžného účtu PB USA znamenat oslabení dolaru Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
26.08.2003Prostor pro oslabení koruny k dolaru zůstává Jan Vejmělek (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688