Václav Horák (AliaWeb)
Podnikání  |  06.08.2002 12:21:27

Český Telecom konečně zlevní Internet dial-up od října

ČESKÝ TELECOM PŘEDSTAVUJE NOVÝ KONCEPT PRO PŘIPOJENÍ K INTERNETU PROSTŘEDNICTVÍM TELEFONNÍ LINKY (06.08.2002)
Infocentrum - tiskové centrum


V oblasti připojení k internetu přes telefonní linku zavádí ČESKÝ TELECOM od 1. října 2002 novou službu Internet Plus, která vytváří prostor ke snižování cen pro koncové zákazníky. Zároveň tak reaguje na cenové rozhodnutí Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) z 21. května letošního roku, kterým se podstatně zvyšují ceny propojení sítí pro přístup na internet přes telefonní linku.

Cenovým rozhodnutím 03/PROP/2002 stanovil ČTÚ povinnost pro ČESKÝ TELECOM platit jiným operátorům cenu za propojení internetových volání ve výši 0,17 koruny za minutu mimo špičku a 0,47 koruny ve špičce. "Již samotné ceny za propojení sítí jsou téměř shodné se současnými cenami pro koncové uživatele. V některých případech je dokonce cena za propojení vyšší než částka, kterou za minutu strávenou na internetu zaplatí zákazník," podotýká generální ředitel ČESKÉHO TELECOMU Přemysl Klíma. "Byli jsme tak postaveni před volbu buď zvýšit cenu internetového připojení, nebo nést ztráty v řádu stovek miliónů korun ročně. Proto přicházíme s novým konceptem," dodává Přemysl Klíma.

Přestože se ČESKÝ TELECOM domnívá, že rozhodnutí ČTÚ porušuje zákon (konkrétně § 78 odst. 2 zákona o telekomunikacích) a 26. června proti němu podal u Městského soudu v Praze žalobu, nebylo možné čekat na výrok soudu a bylo nezbytné najít co nejrychleji přijatelné řešení pro zákazníky. Součástí tohoto řešení bude služba Internet Plus, kterou ČESKÝ TELECOM zavede od 1. října 2002.

Ceny Internet Plus účtované ČESKÝM TELECOMEM budou nižší než dnešní ceny. Zde je však potřeba zmínit, že vedle ceny ČESKÉHO TELECOMU si svou cenu bude účtovat i ISP. Výši této ceny ČESKÝ TELECOM nemůže ovlivnit, avšak věří, že díky jejímu transparentnímu rozdělení do dvou složek se zvětší prostor pro cenovou konkurenci ISP a výsledná celková cena bude na stejné úrovni nebo dokonce nižší. Vedle toho přinese nový koncept zákazníkům také další možnosti, jak přístup k internetu zlevnit. "Nejzajímavější je zavedení paušálního poplatku za neomezený přístup k internetu o víkendech a ve dnech státních svátků. Za zmínku stojí také prodloužení volného kreditu u všech doplňkových internetových cenových plánů. Například volný kredit programu Home Internet se zvyšuje na 16 hodin měsíčně," shrnuje Miloš Mastník, výkonný ředitel pro řízení produktů ČESKÉHO TELECOMU pro telekomunikační služby.

Další změnou, kterou Internet Plus přinese, je způsob účtování ceny za připojení k internetu. Nyní ČESKÝ TELECOM od zákazníka vybral celkovou cenu a její část odvedl poskytovateli služeb internetu (ISP) jako provizi. Od 1. října se budou obě složky účtovat zvlášť a uživatel transparentně uvidí kolik platí ČESKÉMU TELECOMU za využití jeho sítě pro "volání" do internetu a kolik poskytovateli služeb internetu (ISP). To sice zboří mýtus o poskytování internetu zdarma, který někteří ISP budovali, ale zároveň to umožní jednotlivým ISP pracovat s cenou jako konkurenčním prvkem. ISP budou rovněž moci, oproti minulosti, diverzifikovat své služby a například poskytovat exkluzivní placený přístup k obsahu vybraných serverů.

"S většinou ISP již jednáme a v dostatečném předstihu jim chceme poskytnout informace a odbornou asistenci, aby se mohli na změnu technicky i obchodně připravit," říká Pavel Jiroušek, viceprezident ČESKÉHO TELECOMU pro služby velkoprodeje. Součinnost ISP je totiž důležitou podmínkou pro to, aby jejich zákazníci mohli program Internet Plus od 1. října využívat.

Zachování či snížení současné ceny bude možné dosáhnout díky tomu, že internetový provoz v rámci služby Internet Plus bude veden přímo z nejbližší lokální ústředny (tzv. HOST) rovnou do sítě primárně konstruované pro přenos dat. Dosavadní službu Internet 2002 s přenosem po tzv. PSTN síti (síť pro přenos hlasových volání) bude možno používat i nadále, ale výsledná cena pro koncového zákazníka bude ovlivněna již zmíněným rozhodnutím ČTÚ (03/PROP/2002).

Koncovým uživatelům by měla ke snadnému přechodu na službu Internet Plus postačit pouhá změna telefonního čísla, na které se ze svého počítače připojují. Konkrétní forma smluvního vztahu uživatele a ISP bude záležet pouze na způsobu, který jednotliví ISP zvolí. Nejčastější pravděpodobně bude "odkliknutí" výzvy k souhlasu s podmínkami ISP, která se zobrazí při prvním přihlášení. Veškeré informace k nové službě Internet Plus jsou dostupné na www.Vas-internet.cz,


Kontakt pro další informace:
VLADAN CRHA
tiskový mluvčí
tel: 0800 1 63342 (0800 1 MEDIA)
fax: 02 7146 9896
e-mail: tiskovy.odbor@ct.cz


Poslední zprávy z rubriky Podnikání:

St 16:12  13 amerických států žaluje TikTok Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
St 14:32  Rio Tinto koupí za 6,7 mld. USD Arcadium Lithium Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

01.08.2018Dial Telecom odkoupil část CASABLANCA INT Research (Dial Telecom)
25.05.2010Dial Telecom prodal službu Úschovna.cz Strategie.cz (Strategie.cz)




?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688