Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  11.04.2019 06:11:04

Pražská burza loni zvýšila zisk o více než 300 %, vzroste i dividenda

Na 30. dubna svolala pražská burza (Burza cenných papírů Praha, a.s.) svou v pořadí již 31. valnou hromadu. Tradičně tak dojde i na rozhodnutí o rozdělení zisku za předchozí rok. Wiener Börse, potažmo společnost CEESEG coby majoritní akcionář s podílem 99,5 %, se nejspíše již nyní těší na další každoroční přítok dividendy. Zvláště, když loňský hospodářský výsledek byl nejvyšší od praktického „rakouského ovládnutí“, resp. od roku 2008.

Zisk větší než příjmy

Zatímco za rok 2017 vykázala pražská burza nekonsolidovaný zisk necelých 54 mil. korun, loni se vyšplhal na 218,4 mil. korun. Celkové příjmy se přitom zvýšily „jen“ o 6,5 % na necelých 199 mil. korun. Z toho samotné vybrané burzovní poplatky vzrostly o téměř 10 % na 46,4 mil. korun. Za prodávaná data, resp. burzovní informace pak burza utržila přes 40 mil. korun (+10,9 %). Největší díl příjmů nicméně tradičně tvořily příjmy za služby spojené s vypořádáním cenných papírů v objemu přes 62 mil. korun.

Zdroj: BCPP

Z hlediska rovněž rostoucích nákladů lze zmínit např. ty mzdové. Burza v tomto ohledu loni vydala přes 58 mil. oproti 53,8 mil. o rok dříve. 

Zmiňovaný skokový nárůst hospodářského výsledku mají na svědomí výnosy z dlouhodobého finančního majetku. Jinými slovy zejména vytažený zisk z dceřiného Centrálního depozitáře. Burza od něj získala přes 160 mil. korun. Navíc pak z energetické burzy PXE, ve které burza vlastní třetinový podíl, obdržela další dividendu 2,3 mil. korun.


Zdroj: BCPP

Dividenda vzroste

Loni burza vyplatila na dividendách celý zisk za rok 2017, resp. 53,8 mil. korun, když navíc drobně sáhla i do nerozděleného zisku minulých let. Na každou akcii burzy tedy bylo vyplaceno 203 korun. Letos se požitek dle všeho znásobí, jelikož burza plánuje vyplatit celý loňský zmiňovaný zisk 218,4 mil. korun. Schválení dividendy 824 korun na akcii valnou hromadou by mělo nejspíše být jen formalitou…

Připomeňme, že loni se domácí parket zpestřil o trh START zaměřený pro malé a střední podniky. Svou likviditou byl nicméně vlastně okrajový. Celkově se, po historicky nejnižším objemu obchodů v roce 2017, loni uzavřené akciové transakce jen nevýrazně meziročně zvýšily na 142,5 mld. korun.

Doplnit závěrem lze, že z pohledu konsolidovaného hospodářského výsledku se loni pražská burza s výnosy dostala již nad půl miliardy korun. Meziročně totiž vzrostly o 7,4 % na 505,6 mil. Zisk se zvýšil o více než 13 % na téměř 209 mil. korun.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688