Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
10.04.2019 18:03:40

Počasí nepotěší: zima a sucho

 

Naše země vážně nemá štěstí na vláhu. Zatímco jižně od našich hranic prší docela dost, na jihu Evropy se dokonce objevily povodně, v naší kotlině začíná další rok „pouštního“ počasí. V dalším období tomu nebude jinak. Do střední Evropy propadne od severu až severovýchodu suchý studený vzduch, od vyšších poloh se vrátí zima a srážek bude minimum. Vlhkost vzduchu je neustále podprůměrná, což oslabuje sliznice a umožňuje šíření virových onemocnění. Severovýchodní proudění je na jaře vůbec to nejhorší možné. Navrací nižší teploty a nepřináší žádnou vlhkost. Kde není vlhkost ve vzduchu, tam nejsou ani srážky. Dramatický úbytek vody v krajině a umírající lesy situaci jen horší.

Ve čtvrtek bude nejčastěji oblačno. Ojediněle slabý déšť, na severovýchodě častější. Teploty 6 až 10°C.V pátek bude opět většinou oblačno, spíše ojediněle přeháňky, od středních poloh sněhové. Teploty 4 až 8°C. V sobotu bude oblačno až zataženo, od východu místy slabý déšť, od středních poloh sněžení. Teploty 4 až 8°C.V neděli bude také oblačno až zataženo, místy slabý déšť, na horách sněžení. Postupně ubývání srážek. Teploty 6 až 10°C. Zní to den za dnem jako dostatek srážek. Ale nebude. Srážky budou jen slabé a nedostanou se na celé území.

V novém týdnu se potom bude oteplovat. Oblačnost by měla ubývat, takže po nedostatku srážek začnou opět suché slunečné dny. Podle projektu Intersucho se situace se suchem prudce zhoršila během jediného týdne, kdy nespadla na našem území prakticky ani kapka vody. Nelichotivé vedení v síle sucha nadále drží Praha, dolní Poohří a střední Morava. Střední Evropa neprodleně potřebuje příliv vlhkého vzduchu od moří nebo oceánu. To se ovšem neděje a přednost dostává suché proudění. Srážky se také přímo nad Českou kotlinou rychle rozpadají. Nemají kde brát vlhkost.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty