Stavíte? Dotace vám sníží náklady i osobní uhlíkovou stopu

Jana Brožková, 10.4.2019
Chystáte se na rekonstrukci svého domu, nebo si rovnou plánujete postavit nový? Od roku 2021 budou muset všechny novostavby splňovat velmi nízkou energetickou náročnost pasivního domu. Ještě dva roky tedy můžete stavět „postaru“, určitě se ale vyplatí zamyslet se nad tím, jestli to opravdu dává smysl. Pokud se rozhodnete pro nízkoenergetický dům už dnes, začne se vám vyplácet okamžitě, například jen za topení ušetříte zhruba dvě třetiny nákladů ročně. Při výstavbě takového domu navíc můžete využít dotační program Nová zelená úsporám a výrazně tak snížit výdaje na stavbu.

Tyto dotace pomohly také při výstavbě pasivních rodinných domů ALEA v Říčanech u Brna. Domy jsou unikátní tím, že se jedná o první celou ulici pasivních rodinných domů, které v českých zeměpisných šířkách postavil klasický developer. O pasivních rodinných domech, jejich výstavbě i o možnostech získání dotace jsme mluvili s Markétou Pavlunovou z All Inclusive Development, projektovou manažerkou domů ALEA.

Jaké základní parametry by pasivní dům měl splňovat?

České republice žijeme v mírném klimatickém pásu, a tomu také odpovídají podmínky toho, jak by český pasivní dům měl vypadat. Základní podmínky jsou tři. První z nich je roční spotřeba tepla na vytápění, která by neměla překročit 15 kWh na čtvereční metr obytné plochy. Pro ilustraci: standardní, řekněme panelový byt 3+1, který je běžně zateplen a má vyměněná okna, se pohybuje kolem 40-100 kWh na metr čtvereční v závislosti na své poloze v domě. Starší rodinný dům 5+1 má nejčastější roční spotřebu kolem 180-280 kWh. Druhým parametrem, který by měl pasivní dům splňovat, je roční spotřeba primární energie, tedy energetická spotřeba všech energiítepla, elektřiny apod. – pod 120 kWh na čtvereční metr obytné plochy. Poslední podmínkou je neprůvzdušnost budovy. Zjednodušeně řečeno je to míra, s jakou dochází k „průniku“ vzduchu zevnitř budovy směrem ven a naopak. U pasivního domu by to nemělo být více než 60% objemu vzduchu celé budovy za hodinu.

Pokud se chystáme na stavbu nového domu, na co bych v souvislosti s těmito podmínkami měli především myslet?

Měli byste se zajímat o nadstandardní zateplení domu, ideální orientaci k světovým stranám a správné rozvržení prosklených ploch v návaznosti na světové strany. Výstavba pasivního domu vyžaduje i stavební přesnost, řemeslnou preciznost a utěsnění všech prostupů a styků různých materiálů nebo konstrukcí. Zároveň byste měli použít i technologie na výrobu obnovitelné energie, tepelné čerpadlo, solární nebo fotovoltaické panely.

Čím je pro pasivní dům pro svého majitele zajímavý, tedy kromě toho, že šetří výdaje za energie?

Primárně jde samozřejmě o úsporu energie a snahu o udržitelné stavění a životní styl. V dnešní době se vše točí kolem ekologie a obnovitelné energie. Tyto domy jdou ruku v ruce s tímto konceptem. Člověk tak snižuje náklady na bydlení a zároveň minimalizuje svou uhlíkovou stopu, což je pro spoustu lidí důležitý koncept.   

Rodinné domy ALEA v Říčanech u Brna jsou v Česku unikátem. Rozhodli jste se postavit je jako pasivní. Proč? 

Tento nápad přišel v průběhu projektu, když jsme jej konzultovali s energetickou agenturou, která se podáváním dotací zabývá. Tím, jak byly domy navrženy - tj. velmi účelně a jednoduše, navíc s kompaktním objemem a dobrým poměrem ochlazovaných ploch - nám stačilo pár úprav v použitých materiálech a technologiích, abychom se dostali do pasivního standardu a rozhodli jsme se toho využít. Chtěli jsme klientům poskytnout větší kvalitu a sami se přiučit do budoucna. Za pár let bude pasivní výstavba standardem, nikoli něčím futuristickým a neobvyklým.

Na výstavbu jste použili dotační program Nová zelená úsporám. Bylo získání dotace komplikované a můžu ji získat i v případě, kdy nejsem firma a chci si postavit dům jako soukromá osoba?

Pro soukromou osobu je naopak získání dotací procesně mnohem jednodušší, jsou tak dokonce nastavené. Například se nepředpokládá, že si soukromá osoba postaví celý soubor domů, jak tomu bylo v našem případě, celé papírování je tedy mnohem jednodušší. Nejdůležitější je informovat se o podkladech, které jsou potřeba pro získání dotace a od začátku si vše připravovat, to ale neznamená, že o to nemůžete zažádat i zpětně. V takovém případě je proces úplně totožný, jen žadatel podává žádost až po dokončení realizace podporovaných opatření nebo novostavby.

Jaké jsou jednotlivé kroky pro získání dotace, jak proces udělování probíhá?

Samostatným procesem udělování nás provedla energetická agentura, na kterou jsme se obrátili. Stejně tak může postupovat i soukromý stavebník a využít pomoci specializovaného odborníka. Na internetu jsou běžně zjistitelní, i samotný dotační program Nová zelená úsporám nabízí tyto služby na svých webových stránkách http://www.novazelena.cz/application/index/services. Naše společnost připravila veškeré podklady, následnou kontrolu, kompletaci a podání samotné žádosti jsme nechali na agentuře. Po podání žádosti si v programu Nová zelená úsporám vše překontrolují a zpravidla vyzvou k nějakému doplnění. Jakmile je vše kompletní, dotace je vyplacena.

Jaké maximální výše může dotace dosáhnout?

To záleží na tom, zdali rekonstruujete, nebo stavíte novostavbu. U rekonstrukce se sleduje snížení energetické náročnosti a vyplácí se za metry čtvereční ochlazovaných konstrukcí. Stavíte-li novostavbu, můžete v závislosti na její kategorii získat 300 tisíc až 450 tisíc za objekt. Poslední možností jsou dotace na výměnu zdrojů tepla, u každého podporovaných zdroje tepla je výše dotace jiná.  

Co byste žadateli o dotaci doporučila, jaké jsou největší úskalí při jejím získání, na co si dát pozor?

Rozhodně bych doporučila oslovit někoho, kdo žadateli zpracuje projekt a připraví podklady. Je to hromada papírování, a pokud nejste přímo zběhlí ve stavebních oborech, těžko můžete určit, které náklady jsou uznatelné, jak k nim například připojit potřebné stavební kódy, které vypovídají o certifikaci jednotlivých materiálů a podobně. Pro obdržení dotace je zapotřebí předložit autorizovaný projekt, všechny faktury, kolaudační rozhodnutí a dokumenty v originálech. U nás ve firmě na přípravě podkladů pracovali tři lidé v součinnosti s generálním dodavatelem, architekty a projektantem dotační agentury.

Dotaci Nová zelená úsporám můžete využít nejen pro novostavby, ale také při rekonstrukci rodinných domů a snižování jejich energetické náročnosti. To se týká třeba zateplování obálky budovy, výměny oken a dveří, zateplování stěn, střech a podlah.

 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba