Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  10.04.2019 15:25:48

Indivior odepsal více než tři čtvrtě své hodnoty

Akcie Indivioru klesly na rekordní minimum poté, co američtí prokurátoři oznámili, že tento britský výrobce léčiv klamal doktory ohledně rizik svého léku na závislost a vyvolal tak smrtící epidemii užívání opioidů.

Indivior přesvědčil doktory a vládní zdravotnické programy, že jeho Suboxone Film je bezpečnější a méně náchylný na zneužívání než jeho konkurence, uvedlo v úterý ministerstvo spravedlnosti. Většina z těchto událostí se stala před tím, než proběhla divestice Indivioru firmou Reckitt Benckiser v roce 2014. Akcie Indivioru klesly na londýnské burze o více než o 75 %, čímž se jeho tržní hodnota osekala až na 204 milionů liber. Zároveň klesají i akcie skupiny Reckitt Benckiser.

„Indivior získal výnosy ve výši miliardy dolarů z předpisů Suboxone Filmu tím, že podvedl poskytovatele zdravotní péče a zdravotnické programy, aby věřili tomu, že Suboxone Film je bezpečnější, méně náchylný na přeměnu v drogu a méně zneužitelný než ostatní léky na závislost na opiátech,“ řekli prokurátoři.

Americká vláda mylně pochopila tento lék i snahu firmy jej propagovat, vyjádřil se předseda Indivioru Howard Pien. „Nemohu být pyšnější na to, jak Indivior pomáhá bojovat s krizí opioidů,“ řekl ve vyjádření na webových stránkách. „Přejeme si, aby se ministerstvo spravedlnosti vydalo alternativní cestou, protože jejich obvinění prostě nemůže být ospravedlněno na základě jakéhokoliv neférového pochopení faktů nebo zákona.“

Americké státy, města a další místní vlády se právně zaměřily na výrobce a distributory opioidových tablet proti bolesti. Indivior se sám nabízel jako řešení epidemie zneužívání těchto opioidů, i když existovaly zprávy, že i Suboxone se dá zneužít.

Suboxone Film je kombinace dvou látek, buprenorfinu a naloxonu. Buprenorfin patří do skupiny opioidů, ale nevytváří euforii jako jiné léčiva proti bolesti. Naloxon se používá k zastavení účinků opioidů, a to zejména při předávkování. Společně měly údajně vyvolat uspokojení potřeb závislých na opioidech a snížit abstinenční příznaky.

Prokurátoři řekli, že Indivior propagoval Suboxone tak, že umožňoval, aby jej někteří pacienti zneužívali a nedělal toho příliš proto, aby tyto praktiky zastavil. Citovali program Here to Help, který byl údajně využíván na zvyšování počtu předepisování tohoto léku.

„Indivior využíval tento program částečně na to, aby propojil pacienty s doktory, o kterých věděl, že předepisují Suboxone a další opiody vícero pacientům, než povoluje federální právo, ve vysokých dávkách a v podezřelých případech,“ dále prokurátoři.

Indivior tvrdí, že tato obvinění jsou nepodložená. Firma „nikdy úmyslně nezneužívala svůj produkt“. „Zapojili jsme se do široké vzdělávací kampaně, abychom poučili doktory o doporučených limitech dávkování Suboxonu a limitech na pacienta a vyvinuli proces k identifikaci možných předepisovatelů, kteří porušují to, co požaduje právo.“

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

14.03.2023Tržby obchodníků klesají již tři čtvrtě roku Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688