Patria (Patria Finance)
Investice  |  10.04.2019 06:04:16

USA se v něčem podobají spíše Latinské Americe

Vztahy mezi korporacemi a státem jsou mnohdy hodně složité. Jak poukazují Financial Times, americký prezident Donald Trump například po setkání s ředitelem společnosti Google uvedl, že firma pevně spolupracuje s americkou armádou, ne s tou čínskou. Předtím ale Google oznámil, že hodlá poskytovat rychlejší internetové služby pro Kubu. A to podle FT moc nesedí na Trumpovy sliby o tvrdším přístupu k Venezuele, protože Kuba jí poskytuje zpravodajské informace. Členské země se zase dohadují, zda se ve sporu o 5G sítě přiklonit k Číně nebo k USA, které chtějí dostat ze hry Huawei. A současně Apple soudně útočí na americkou společnost Qualcomm. Podle FT lze v tomto zdánlivém chaosu najít několik společných rysů.

„Tyto příběhy ukazují na konflikt, který panuje v americkém tržním systému ve chvíli, kdy naráží na realitu státního kapitalismu. A také je z nich zřejmý posun od průmyslové ekonomiky k digitální,“ uvádí FT. Největší americké společnosti jsou navíc globalizované – například firmy z akciového indexu S&P 500 generují téměř polovinu tržeb v zahraničí. Proto nedává moc smysl hovořit o nich jako o subjektech, které budou plně spolupracovat s jednou jedinou zemí. Globální provázanost sebou ale nese ještě více otázek. Pokud jsou například některé čínské společnosti bezpečnostní hrozbou pro USA, proč by jí automaticky nebyly firmy jako Google, Amazon, Apple či Microsoft pro Čínu?

Další otázky se točí kolem toho, nakolik je americký kapitalismus vůbec tím, za co je často vydáván. Tedy systémem, který podporuje konkurenci. FT v této souvislosti zmiňují společnost Google, která získala zmíněnou zakázku z Kuby, „protože bývalý ředitel Eric Schmidt a jeho tři kolegové měli velké slovo u lidí z vlády Baracka Obamy a na Kubu letěli v době embarga v roce 2014.“

Šest měsíců po této návštěvě se americká politika vůči Kubě změnila a „nyní může Google na ostrov posílat svá YouTube videa“. Podle FT nejde o nijak lukrativní byznys. Ale ukazuje, že Spojené státy se v něčem podobají spíše Latinské Americe a „není divu, že mileniáni vnímají trhy jako politicky zmanipulované“. Dochází tak k tomu, že tato generace naplno vnímá neduhy kapitalismu, zatímco problémy komunismu nepamatuje.

Je těžké odhadnout, kam nakonec dospějí tenze, které současný systém vytváří. Ale je například těžké podporovat firmy v tom, aby volně alokovaly kapitál a duševní vlastnictví a zároveň po nich vyžadovat, aby spolupracovaly s jediným státem. Socialismus řešením není a to samé platí o čínském systému, který nakonec nemusí být schopen vypořádat se s moderní digitální společností. Podle FT je namísto toho potřeba, aby stát pochopil, že v ekonomice má svou roli. Tou jsou ale aktivity, které trh nezajistí, a ne třeba snaha o selektivní podporu některých společností. Pokud se toto povede, ukáže se i síla současného systému.

Zdroj: FT


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688