Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  09.04.2019 10:50:49

Odveta za Airbus? Trump chce další cla na evropské zboží za 11 miliard USD

Vláda amerického prezident Donalda Trumpa navrhuje další cla na dovoz zboží z Evropské unie. Na seznamu jsou osobní vrtulníky, různé sýry a vína, některé motocykly či lyžařské kombinézy. Celkově jde o dovoz v objemu 11 miliard dolarů. Washington tímto způsobem hodlá reagovat na újmu, kterou mu prý způsobují evropské dotace Airbusu, regionálního konkurenta amerického Boeingu. Ten je po březnové havárii dalšího stroje 737 MAX v choulostivé situaci.

Podpora Airbusu “opakovaně” působila “nepříznivé účinky” Spojeným státům, uvedl v pondělí večer úřad amerického obchodního zmocněnce (USTR). Akcie Airbusu odepisovaly dnes ráno v Paříži skoro 2 %.

Navržená cla budou uvedena do praxe, až jim dá letos v létě zelenou Světová obchodní organizace, uvedl také Washington. WTO je přitom organizací, kterou Trump v minulosti napadal.

Krok je podle agentury Bloomberg provokací hned na několika frontách. Jednak se objevuje v době, kdy Evropská unie dojednává podmínky mandátu pro Evropskou komisi, která má zahájit jednání s USA o průmyslových clech. Rozhovory by to prý mohlo zkomplikovat. Kromě toho USA avizovaly, že cla zavedou na základě stejného článku, který použily, aby obhájily loňská cla na Čínu.

Na evropské subvence Airbusu si Spojené státy stěžovaly u WTO už před skoro 15 lety. Nyní to je jeden z nejdéle běžících sporů před touto organizací. Podle USA dávají evropské dotace Airbusu nespravedlivou výhodu. Spojené státy nyní tvrdí, že jim se ságou subvencí pro Airbus už došla trpělivost, a chtějí, aby je EU ukončila. Spojené státy by v takovém případě potom mohly zrušit dodatečná cla.

USA a EU se navzájem obviňují z nelegální podpory svých gigantů Boeing a Airbus od roku 2004. Kvůli paralelním případům se již popsaly tisíce stránek nálezů a spory výrazně zatížily již tak přetíženou WTO. U obou stran bylo zjištěno, že finančně podporovaly své výrobce letadel, aby ti pak získali výhodu na trhu.

Minulý měsíc odvolací orgán WTO uvedl, že Spojené státy ignorovaly požadavek na zrušení daňové úlevy pro Boeing ve státě Washington, kde má podnik výrobní závod. Boeing tak nadále dostává nelegální dotace. EU tak nyní mohla požádat o odvetná opatření.

Zdroje: BBG, ČTK

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688