Libor Holub (Bohemia Energy)
Finanční rady  |  09.04.2019 10:08:45

Fixovat či nefixovat ceny energií?

Slyšíme to ze všech stran: ceny energií rostou, dodavatelé zdražují, na lepší časy se neblýská. Růst cen je tak strašákem a atraktivním tématem v médiích i ve společnosti. Mnozí analytici i odborníci zákazníkům doporučují, aby si ceny u svého dodavatele zafixovali a zajistili si tak výhodnější cenu. Opravdu se ale fixace vyplatí?

Obecně lze říci, že zákazníci jsou typologicky rozděleni na dva tábory. Je to dáno naším vnitřním nastavením, které se projevuje v nákupním chování. Jedna část zákazníků má ráda volnost a nechce se vůbec vázat, druhá část potřebuje mít jistotu i za cenu závazku.

Pokud spotřebitelé preferují jistotu a záruku cenové stability, doporučuji sjednat si smlouvu na dobu určitou s fixní cenou, třeba na dva roky. Výhodu budou mít za předpokladu, že se cena na trhu bude i nadále zvyšovat. Pokud by poklesla, nemusí být fixace výhodná. A v případě, že cena již pouze poroste, po uplynutí doby fixace se již vyšší ceně nevyhnou ani oni.

Druhou možností je nespekulovat na to, co se s cenou stane a prostě nakupovat elektřinu či plyn za aktuální velkoobchodní cenu den před její dodávkou. Ta vždy stoprocentně odráží skutečnost mezi nabídkou a poptávkou. Díky tomu mají zákazníci férové ceny, které přesně kopírují ceny na trhu, tedy nejenom zvýšení, ale i poklesy. Dlouhodobě pak mají jednu z nejvýhodnějších cen a absolutně bez starostí. Nemusejí sledovat, zda se nezměnily ceníky, netrápí se tím, zda, kdy a na jak dlouho mají cenu fixovat. Našim zákazníkům proto takovéto řešení nabízíme. Jmenuje se Energie A++ a je první svého druhu v České republice, nikoli však v Evropě. V severských zemích je již dlouhá léta běžným a velmi žádaným řešením dodávky.

Pokud se podíváme na aktuální vývoj ceny elektřiny na velkoobchodním trhu, tak zatímco na konci loňského roku její cena na rok 2019 dosahovala i 58 EUR za megawatthodinu, nyní činí průměrná cena elektřiny za první čtvrtletí, nakupovaná den před její dodávkou, necelých 44,50 EUR. Fixace tedy není všelék. Nezachrání zákazníka, možná pomůže dodavateli. Ani zákazník, ani dodavatel nedokáží s určitostí a garancí určit, kam se ceny energií budou vyvíjet. Trochu to evokuje situaci, kdy v dobách socialistické ekonomiky po oznámení plánovaného zdražení benzinu a nafty lidé stáli nekonečné fronty u pump a tankovali palivo do kanystrů a doma přečerpávali do sudů. Nakonec jim palivo mnohdy zvodnatělo a zvýšení cen se vyhnuli pouze na chvilku. Tehdy bylo ale zřejmé, že je zdražení trvalé a chování se tedy dalo svým způsobem pochopit. V tržní ekonomice však toto neplatí.

Našim zákazníkům především doporučujeme zvolit si typ produktu, který je jim nejbližší a toho se dlouhodobě držet. Přeskakování z fixovaného na nefixovaný a zpět je pro zkušené spotřebitele, kteří sledují energetický trh, ale ani těm nemusí přeskakování vždy vycházet. Jednou „vydělá“ ten, co se zafixoval, jednou ten, co se nefixoval. V dlouhodobém horizontu jsou obě strategie ve výsledku stejně úspěšné. Důležitější je však vybrat si správného dodavatele.


Libor Holub

obchodní ředitel Bohemia Energy

Po absolvování ČVUT v Praze působil v několika společnostech v odvětví energetiky, například Cityplan nebo RWE. Rovněž řídil obchodní aktivity společnosti ATEL v České republice a na Slovensku. Od roku 2010 zastává pozici obchodního ředitele Bohemia Energy.



Bohemia Energy

Skupina Bohemia Energy je s více než 1,2 milionem zákazníků a ročním obratem přes 16,23 miliard korun největším uskupením alternativních dodavatelů energií v České republice a na Slovensku. Kromě dodávek elektřiny a plynu poskytuje i finanční služby, včetně financování úsporných řešení domácností a finančního plánování. Skupinu tvoří šest energetických společností – lídr skupiny, největší alternativní dodavatel energií v České republice, Bohemia Energy, dále společnosti Amper Market, Comfort Energy, Europe Easy Energy, X Energie a největší alternativní dodavatel energií na Slovensku, společnost Slovakia Energy. Do skupiny rovněž patří finanční společnosti Bohemia Energy Finance a BEplan.

Více na www.bohemiaenergy.cz.








Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688