Aukce výtvarného umění: díla Františka Kupky, Jiřího Koláře a dalších

14. dubna v Topičově salonu proběhne aukce

Kancelář projektantů, 1942 :: Kotík Jan 1916–2002

V neděli 14. dubna v Topičově salonu přivítá Aukční dům Sýpka jaro exkluzivní aukcí předmětů z oblasti výtvarného umění, starožitností a designu. Představena budou díla silné osobnosti Adrieny Šimotové, nesmrtelného Františka Kupky či hravého Jiřího Koláře, ale také moderní tvary funkcionalistických bytových doplňků kontrastujících s baculatými tvářemi barokních andělů, či křehká povaha hojně zastoupeného porcelánu a skla.

Nabídnuty budou osobité práce Adrieny Šimotové, výtvarnice s nesmírně senzitivním způsobem vnímání světa. Její tvorbu, která se vyvíjela od čitelného znázorňování hmotné skutečnosti k vytváření objektů daleko méně postižitelných a popsatelných, prostupuje motiv tělesnosti. Známé jsou neotřelé otisky částí nebo celého těla. Charakteristickou se pro Adrienu Šimotovou stala práce s papírem a textilem, jejichž křehká povaha autorce umožňovala adekvátně vyjádřit své pocity o pomíjivost lidské existence. Dvě díla, jež budou předmětem aukce, vznikla v roce 1994. Obrazce na podlaze místnosti, které kreslily sluneční paprsky pronikající skrze perforované body papírových tapet zavěšených v prostoru barokní stavby, se Šimotové staly zdrojem inspirace pro novou techniku prosypávání a roztírání pigmentů přes matrici na položené plochy papíru.

Významnou součástí aukce budou autoři Skupiny 42, František Gross, Jan Kotík, František Hudeček, Kamil Lhoták a Bohumír Matal, z jehož prací bude nabídnut obraz Z cyklu Návěstí z roku 1948, tempera Zátiší z roku 1955 a olej Bez názvu z roku 1982. Ke špičce tvorby výtvarníka Jana Smetany lze bezesporu zařadit dílo Karlín II z roku 1942, ve kterém autor zachycuje poetiku periferie a všímá si města jako živého organismu.

Tradičním objektem zájmu dražitelů jsou díla Františka Kupky. Sýpka představí jeho kresbu Lidová slavnost v Neuilly, která vznikala mezi léty 1903 a 1906. Proběhne dražba díla umělce, jenž se nesmazatelně zapsal do dějin českého i světového výtvarného umění.

Sýpka představí i výběr ze souboru prací Jiřího Koláře, pocházejících z významné zahraniční sbírky umělcova přítele. Výběr ukazuje nejen umělcův široký záběr, nýbrž také vývoj Kolářovy tvorby od práce se slovem k formám čistě obrazovým. Nejmladší z nabízených děl je datováno rokem 1959.

Na aukci bude bohatě zastoupen také design. Dražit bude možné nadčasový porcelán Ladislava Sutnara, ikonické likérky Adolfa Loose či skleněné nápojové soupravy a bytové doplňky firmy Wiener Werkstaette. Větší soubor Ludviky Smrčkové vystihuje její různorodý přístup ke sklu.

Mezi nábytkem dominuje dřevěný kubistický stolek, jehož kruhová deska na čtyřech projmutých nožkách ukotvených v kruhové základně tvoří charakteristickou kompozici Josefa Gočára.

Předměty jarní aukce si bude možné prohlédnout v Galerii u Betlémské kaple, Praha 1. Předaukční výstava potrvá od 4. do 13. dubna.

Výběr nabízených děl bude k vidění také v den aukce 14. 4. od 12.30 do 13.30 hodin v Topičově salonu, Národní 9.

PŘEDAUKČNÍ VÝSTAVA:
PRAHA
Galerie U Betlémské kaple
Betlémské náměstí 8, Praha 1



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy