TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  08.04.2019 13:29:00

Zmizí lesy podél dálnic? Už žádné stromy, vyhlašuje ŘSD

Ředitelství silnic a dálnic chce jednat s majiteli lesů kolem dálnice D1. Půjde o to, aby se už nikdy neopakovala situace z minulého týdne, kdy větrem polámané stromy dálnici na několik hodin uzavřely. A podle ŘSD by bylo nejlepší, kdyby se v budoucnu kolem dálnic už stromy vůbec nevysazovaly.

Větrem polámané stromy ležely na dálnici D1 nedaleko Měřína. Provoz na Brno se tam kvůli tomu ve čtvrtek odpoledne úplně zastavil. Šlo o bezpečnost řidičů. Nalomené byly i další stromy a než se je podařilo odstranit, D1 stála celou noc, skoro 15 hodin. Doprava na dálnici i objízdných trasách kolabovala.
Více: Silný vítr zastavil provoz na dálnici D1. Vyvrátily se na ni stromy

V okolí dálnice jsou ale i další místa kde jsou stromy po větrných poryvech nahnuté, nebo dokonce nalomené, a tudíž stále nebezpečné. Řidiči oslovení reportéry TV Nova si myslí, že by se stromy u dálnice měly vykácet. Jenže vykácet riziková místa je podle Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) problém. A to i v ochranném pásmu, které sahá sto metrů na obě strany od okraje vozovky.

"Buď narážíme na nesouhlas vlastníků pozemků, které jsou podél dálnice, nebo narážíme na nesouhlas orgánů životního prostředí," řekl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

ŘSD teď chce prosadit změny tak, aby už stromy okolo dálnic neohrožovaly řidiče. U již postavených dálnic chce mnohem důrazněji jednat s jednotlivými majiteli lesů, aby sami ta nejrizikovější místa vykáceli. U nově stavěných dálnic by pak po dohodách s ministerstvy zemědělství a životního prostředí lesy neměly alespoň v nejbližším okolí být vůbec. 

"Jako nejbezpečnější opatření vidí Ředitelství silnic a dálnic, kdy po straně dálnice je svodidlo a maximálně křoviny," popsal představy ŘSD jeho mluvčí Rýdl. S křovinami podél dálnic nemá problém ani ministerstvo životního prostředí. Jednání se rozjedou už v příštích týdnech.

 

Vlivem silného poryvu větru spadlo na D1 několik stromů. Stalo se to v rekonstruovaném úseku a dálnice musela být 45 minut uzavřená. Hasiči k popadaným stromům museli projet v protisměru.
Zdroj: FTV Prima

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688