Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  08.04.2019 12:24:16

Průmyslu i stavebnictví se v únoru dařilo (Analýzy makroindikátorů)

Únorové statistiky dopadly pro českou ekonomiku dobře. Průmyslová produkce se vrátila po dvou měsících meziročního poklesu opět k růstu a i bilance zahraničního obchodu skončila vyšším přebytkem, než očekával trh. Dobře si vedl i stavební sektor, kterému pomohlo dobré počasí. Trh práce zůstává utažený, v březnu podíl nezaměstnaných opět po zimní pauze poklesl.

Únorové statistiky přinesly vesměs pozitivní překvapení, a to i navzdory tomu, že lednový propad výroby v automobilovém průmyslu pokračoval mírnějším tempem i v únoru ( 0,8 % y/y). To se ale nepodepsalo na dynamice vývozů automobilů, která meziročně přidala 5,1 %. Celková exportní dynamika však od začátku roku zpomaluje. Vývozy (po sezónním očištění) meziměsíčně poklesly o 0,4 % a dovozy dokonce o 0,7 %. Za tím můžeme nalézt pokles zahraniční poptávky i snížení tuzemské investiční aktivity. Importům nepomáhá ani volnější růst mezd a snížená očekávání domácností ohledně budoucnosti.

Ale i když předstihové indikátory ukazují, že pesimismus u nás i v zahraničí roste, dynamika nových zakázek tak naznačuje mírné oživení v následujících měsících. Únor byl také ve znamení dalšího mírného poklesu zaměstnanosti. Jedná se tak o druhý měsíc v řadě, kdy v průmyslu pracovalo méně lidí než před rokem. Toho jsme přitom byli svědky naposled na konci roku 2013.

Nezaměstnanost znovu klesá díky sezónním pracím

Avšak podle statistiky Ministerstva práce a sociálních věcí se podíl nezaměstnaných registrovaných na úřadech práce v březnu o dvě desetiny snížil. Pokles není až tak dán ekonomickou výkonností Česka, která v prvních měsících roku podle všeho spíše zpomaluje, ale stojí za ním nástup sezónních prací ve stavebnictví a zemědělství. Pokud odhlédneme od kalendářních vlivů, počet pracovních pozic už neroste a zaznamenal druhý měsíc v řadě mírný pokles. Nicméně i tak připadá na jednoho nezaměstnaného přibližně 1,5 pracovního místa. Trh práce tak zůstává velmi utažený. Náš odhad počítá s tím, že podíl nezaměstnaných už je v tuto chvíli poblíž svého minima. V letních měsících můžeme ještě očekávat jeho mírný pokles díky příznivé sezónnosti. Nejníže by se měl podívat na 2,7 % těsně před letním přílivem absolventů.

Stavebnictví nemá o projekty nouzi

Nedostatek zaměstnanců nadále brzdí především růst stavebního sektoru. Ten v porovnání s loňským rokem v únoru vzrostl o 5,8 %. Pomohla mu k tomu příznivější teplota, i nižší srovnávací základna z minulého roku. V letošním roce by hlavním tahounem stavební výroby mělo být inženýrské stavitelství. Velké množství projektů je naplánováno jak v oblasti silniční, tak i železniční infrastruktury. Solidní by měla zůstat i poptávka po rezidenčním bydlení, ač ta má svůj boom již zřejmě za sebou. Nedostatkem zakázek by stavaři v letošním roce trpět neměli.

Oproti loňskému roku by však průmyslová výroba i stavebnictví měly zvolnit. Na průmyslu a následně i na zahraničním obchodě se v následujících měsících podepíše pesimistická nálada u nás i v zahraničí. Myslíme si však, že poptávka z vnějšího prostředí opět v druhé polovině roku ožije, poté, co odpadnou geopolitické nejistoty v podobně brexitu či obchodních válek.

Autor: Monika Junicke

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

07.07.2023Auta táhnou český průmysl i zahraniční obchod (Analýza makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
06.04.2022Auta v únoru potopila průmysl i zahraniční obchod (Analýza makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688