Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  08.04.2019 08:44:17

Nissan odvolal obžalovaného Ghosna ze správní rady


Japonská automobilka Nissan Motor dle očekávání odvolala ze své správní rady obžalovaného Carlose Ghosna. Akcionáři odvolání 65letého bývalého šéfa podniku odhlasovali na dnešním mimořádném zasedání valné hromady. Ghosn, který čelí obvinění z finančních machinací, byl nedávno znovu zatčen. O křeslo předsedy správní rady přišel již po svém prvním zatčení na podzim, ale dosud zůstával členem rady.

Valná hromada zbavila členství ve správní radě i blízkého Ghosnova spolupracovníka Grega Kellyho. Akcionáři zároveň schválili členství ve správní radě nového šéfa partnerského Renaultu Jeana-Dominiquea Senarda.

Ghosn byl poprvé zatčen loni v listopadu, v prosinci byl zadržen ještě dvakrát. Čelí obviněním, že využíval firemní peníze pro vlastní účely a že podhodnocoval osobní příjmy ve finančních výkazech. Společně s Kellym, který je do skandálu rovněž zapleten, obvinění odmítají.

Vazba byla Ghosnovi několikrát prodloužena a termín začátku procesu stále nebyl stanoven. Minulý měsíc byl propuštěn na kauci devět milionů dolarů (přes 200 milionů korun), 4. dubna ho ale japonští vyšetřovatelé nečekaně nechali zatknout znovu a musel opět nastoupit do tokijské vyšetřovací vazby, ve které již strávil více než 100 dní. Podle nejnovějších obvinění se měl pokusit na náklady firmy obohatit o pět milionů dolarů.

Ghosn je architektem dlouholeté francouzsko-japonské automobilové aliance Renault-Nissan, do které se v roce 2016 zapojila také automobilka Mitsubishi. Po listopadovém zatčení byl postupně odvolán z čela správních rad všech tří členů aliance.

Podle Ghosna je jeho obvinění z finančních deliktů důsledkem "komplotu a zrady" části vedení Nissanu. K záležitosti se chce vyjádřit ve videu, které má být podle japonského klubu zahraničních korespondentů zveřejněno v úterý, uvedla agentura Reuters.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688