TNBiz (TN.cz)
Studium  |  08.04.2019 07:09:47

Učitelé chtějí jednat s politiky. Pokud je nevyslyší, bude stávka

Na problémy ve školství chtějí učitelé upozornit českou veřejnost. Spolek Pedagogická komora proto připravuje Týden škol v černé. Pedagogové se do akce zapojí tím, že budou pracovat v černém oblečení nebo s černou páskou na ruce. Školy naopak vyvěsí černé vlajky.

Upozornit na problémy českého školství chce profesní spolek Pedagogická komora. Ta proto organizuje od pondělí 8. dubna do neděle 14. dubna akci s názvem Týden škol v černé. Cílem je informovat veřejnost také o jiných tématech, než je výše platu učitelů.

"Jedná se o inkluzi, byrokracii, nekoncepčnost, ignorování zkušeností pedagogů z praxe, netransparentnost rozhodování o změnách nebo například chybějící finance na pomůcky," popisuje komora současný stav.

Spolek sepsal otevřený dopis politikům, který podepsalo zhruba čtyři tisíce učitelů a ředitelů škol. Členům vlády, poslancům a senátorům vzkázali, že české školství se kvůli dlouhodobému podfinancování a řadě nedomyšlených změn ocitlo na pokraji kolapsu.

Stát v něm vyzývají například k navýšení školského rozpočtu, snížení administrativní zátěže škol nebo k provedení odborné revize inkluze. Žádají ale také zvýšení platů pedagogů na 130 % průměrné mzdy.

Pedagogická komora dala zároveň politikům nůž na krk. Pokud se s nimi v průběhu dubna nesejdou a nedomluví se na konkrétních krocích, vyhlásí v květnu stávkovou pohotovost.

 

Podle šéfa komory Radka Sárköziho jsou platy učitelů nejnižší v Evropě. Zároveň však odmítá, že by šlo jen o peníze. Vyšších platů se ale zřejmě učitelé jen tak nedočkají.

I když nedávno poslanci hlasovali o navýšení platů učitelů a o jeden hlas se to povedlo, o den později to někteří zákonodárci začali zpochybňovat.

Podle některých poslanců se prý vládní koalice zalekla toho, že by to musela splnit a že na to nemá peníze. Hlasování muselo proběhnout znovu a návrh zákona byl odmítnut.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688