Patria (Patria Finance)
Investice  |  05.04.2019 14:45:22

Perly týdne: Riziko realitního kolapsu, nový druh investic v Evropě a naše problémy s vodou

Ve světě…

Konec býčího běhu: Bývalý šéf Goldman Sachs Asset Management a známý ekonom Jim O’Neill v rozhovoru pro CNBC uvedl, že „volatilita na trhu dělá to, co nečinila posledních deset let“. Tyto extrémní pohyby jsou pak podle něj známkou, že dlouhodobé posilování akcií je u konce. Akcie navíc „nejsou levné“ a „citlivě reagují na jakékoliv zlé zprávy“. Fed by zase podle ekonoma kvůli vývoji na trhu práce mohl rychle otočit a přehodnotit svůj současný hrdliččí postoj. Pokud by pak skutečně naznačil, že začne opět utahovat svou politiku, poslalo by to trhy dolů. O’Neill se také domnívá, že „85 % toho, co od roku 2010 pozitivně ovlivnilo světovou ekonomiku, přišlo z USA či z Číny“. Je proto klíčové, aby nyní tyto dvě země dosáhly obchodní dohody.

Guru predikuje další růst: CNBC přináší také rozhovor se stratégem J.P. Morgan Markem Kolanovicem, který je poněkud optimističtější než O’Neill. Tento „tržní guru“ se domnívá, že index S&P 500 by mohl dosáhnout jeho celoroční cíl ve výši 3 000 bodů již na konci května. Na to by ale muselo dojít k dohodě mezi USA a Čínou a nesmělo by dojít k příliš chaotickému brexitu. V neposlední řadě pak „nesmí být současná zisková sezóna pohromou“.

CNBC tvrdí, že Kolanovicovy názory dříve dokázaly hýbat s celým trhem. Nyní se stratég vedle uvedeného domnívá, že trhu by mohly pomoci i hedge fondy, pokud se vrátí opět do hry. Jejich čisté pozice na akciích se totiž nyní nachází na historických minimech. Dosavadní rally na americkém akciovém trhu pak byla podle něj tažena zejména uzavíráním krátkých pozic, pokračujícími odkupy a „systematickými strategickými investicemi“. „Tito systematičtí investoři, kteří kupují akcie na základě cenových trendů, jsou nyní na trhu stále přítomni méně, než je zvykem“, uvedl stratég. Pokud se tedy i zde dostane situace na historický standard, bude to představovat další faktor, který by akciím pomáhal.

Riziko realitního propadu: Mezinárodní měnový fond zveřejňuje výsledky studie, která se zaměřuje na riziko propadu realitních trhů. Založena je na datech z 22 vyspělých zemích a 10 rozvíjejících se ekonomik. Pravděpodobnost propadu realitního trhu je poté vážena produktem dané země a výsledky studie shrnuje následující graf. Ve srovnání s rokem 2007 je nyní riziko kolapsu cen nemovitostí ve vyspělých zemích znatelně nižší, ale jak dodávají autoři studie, „stále se nachází nad historickým průměrem“. Rozvíjející se země (v grafu zeleně) pak prošly opačným vývojem a nyní je u nich riziko podobné tomu ve vyspělých ekonomikách v roce 2007. Studie zmiňuje, že se to týká zejména Číny a jejích východních provincií.



Riziko kolapsu cen nemovitostí je studií odhadováno na základě historického vývoje jejich cen, ekonomického růstu, vývoje na úvěrovém trhu, valuací nemovitostí a celkových finančních podmínkách v dané zemi.

Nová hračka amerických investorů: FTAlphaville tvrdí, že v posledních třiceti letech se ve Velké Británii stala z ubytování studentů běžná investice. A nyní se objevují známky, že stejný trend se rozjíždí v celé Evropě. Tlačí se sem totiž například investiční společnost Nuveen (která patří pod Teachers’ Insurance and Annuity Association of America), kanadská Brookfield, či investiční gigant KKR.

Jasper Gilbey, který stojí v čele Nuveenu, tvrdí, že tyto investice jsou v Evropě „úplně novou strategií“. Podle něj generují vyrovnanější tok hotovosti než tradiční komerční nemovitosti. A FTAlphaville dodává, že investoři považují tato aktiva za pojištění proti obratu v ekonomickému cyklu. Podle některých názorů totiž poptávka po vzdělání roste ve chvíli, kdy je ekonomika v útlumu. Ukázalo se to prý například ve Španělsku, kdy pro mladé lidi nebylo po poslední krizi dostatek pracovních míst.

Jak ukazuje následující graf, podíly specializovaných ubytovacích zařízení k celkovému počtu studentů jsou v evropských zemích většinou nízké. Což by také mělo zvyšovat atraktivitu zmíněných investic, protože je tím mírněna konkurence na trhu:

Zdroj: Nuveen

Nuveen svou strategii zakládá i na tom, že se orientuje na místa, kde se učí v anglickém jazyce a kde je tudíž větší potenciál pro zvýšení počtu studentů ze zahraničí. FTAlphaville to vidí jako důkaz, že angličtina bude i nadále posilovat svou globální dominanci jak v kultuře, tak v komerční oblasti.


… a u nás doma

Vody méně než loni: Seznam.cz tento týden informuje, že „voda z odtávající vysoké sněhové pokrývky na horách sice doplnila téměř všechny vodní nádrže, v nížinách ale bylo sněhu méně a k nasycení hlubších půdních profilů či zdrojů podzemní vody to zdaleka nestačí. Klimatologové dokonce tvrdí, že v některých oblastech je situace horší než ve stejnou dobu před rokem“. Následující obrázek ukazuje mapu „modelové vlhkosti půdy pod trávníkem v profilu 0 až 20 cm“ publikovanou k 2. dubnu ČHMÚ.


Podle mapy je špatná situace především na severozápad od Prahy, na Hané, jižní Moravě, ale i na Opavsku a podél Odry. „Zatímco loni byla zásoba vláhy po zimě na celém území republiky dobrá a sucho způsobily až suché a teplotně nadprůměrné jarní měsíce, letos je v některých oblastech z šesti stupňů sucha třetí i druhý nejhorší“, píše seznam.cz

Pijeme jedy?: Na ihned.cz se můžeme tento týden dočíst, že „kvůli chlorování máme ve vodě rakovinotvorné látky, na které je norma měkká, nebo je vůbec nesledujeme“. Tvrdí to hydrochemik a ředitel Ústavu pro hydrodynamiku AV ČR Martin Pivokonský. Podle něho máme velmi mírnou normu pro vedlejší produkty chlorace na úpravnách vod, problémy jsou i s pesticidy, herbicidy.

Jak vodou šetřit: Ihned.cz píše v jiném článku o tom, že „v pražských Jinonicích funguje unikátní recyklační systém. V bytovém domě ušetří až 40 % vody...v jeho sklepě jsou nádrže, v nichž se přečišťuje voda spotřebovaná v koupelně. Ta se využívá ke splachování toalet“.
„Jde o hospodaření s takzvanou šedou vodou. Jeho principem je recyklace použité vody z umyvadel, van a sprch a její opětovné použití zejména ke splachování toalet. Podle dostupných informací je v Česku zatím takový bytový dům pouze jediný“, píše ihned.cz. „Spotřebu pitné vody se nám podařilo snížit celkem až o 40 %, a to dvěma způsoby“, uvedl Petr Dušta, projektový manažer Skanska Reality. Instalací úsporných armatur pokleslo množství odebírané pitné vody přibližně o 14 %. Využitím části odpadních vod z umyvadel, van a sprch především ke splachování toalet se spotřeba pitné vody snížila o dalších 26 %.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688