Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
03.04.2019 17:08:05

Pěkné počasí pokračuje, na východě ovšem s vichřicí!

 

Jaro se usadilo v České kotlině. Výrazný pokles tlaku, který se už od pondělí začal na našem území projevovat, ale zesílí proudění. A to zejména na východě. Tradiční průvan mezi Alpami a Karpaty se nám až podezřele dlouho vyhýbal. Bohužel středa a čtvrtek jsou a budou v jeho znamení. Nejvíce bude foukat na Českomoravské vrchovině, jižní Moravě a východních horách. Nelze vyloučit nárazy větru i přes 25 metrů za sekundu a škody na lesních porostech i lidských objektech. Ve druhé polovině pátku by se na jihovýchodě mohly objevit srážky. Do té doby nás čekají spíše ojedinělé přeháňky. Klimatologové v těchto dnech varovali, že letos Česku znovu hrozí dramatické sucho. Vláha vody v půdě při tak suchém počasí, jako je i nyní, vydrží maximálně do června.

Následující dny před námi vypadají takto. Ve čtvrtek bude polojasno, přechodně i oblačno. Ojediněle přeháňky nebo i první bouřka. Teploty 15 až 19°C. Zejména ve východní polovině republiky vichřice jihovýchodního směru. V pátek bude polojasno až oblačno, postupně od jihu až zataženo, později večer místy déšť, zejména na jihovýchodě. Teploty 15 až 19°C, na jihozápadě jen 11 až 15°C. V sobotu bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky. Teploty 11 až 15°C. V neděli bude podobně, jen srážek zřejmě ubude. Teploty totožné 11 až 15°C.

Nějaké srážky se tedy dostaví, bude jich ale málo a malé ploše. Jejich vznik umožní jižní vlhčí proudění a otáčení mělkých tlakových níží přímo nad střední Evropou. Začíná hlavní pylová sezóna. V nižších a postupně i ve středních polohách bude jasně dominovat nejsilnější jarní vzdušný alergen - pyl břízy. Koncentrace pylu břízy se v teplém počasí výrazně zvýší a bude dosahovat velmi vysokých hodnot. Nejvyšší koncentrace pylu bývá kolem poledních hodin, nejnižší ráno a večer. Respiračním problémům pomáhá zvýšení vlhkosti v místnostech (zvlhčovače) i nosních dutinách samotných (spreje).


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty