TNBiz (TN.cz)
Investice  |  03.04.2019 14:21:40

Brexit: Mayová bude jednat s Corbynem. Ministr pro Wales proto rezignoval


Britská premiérka Theresa Mayová požádá o další odklad brexitu. Svůj plán oznámila v úterý večer po téměř osmihodinovém jednání vlády. Žádost chce vyjednat s lídrem opozičních labouristů Jeremy Corbynem. Kvůli tomu však ve středu rezignoval ministr pro Wales Nigel Adams.

Therese Mayové devět dní před druhým pokusem o odchod Británie z unie opět teče do bot. "Budeme potřebovat prodloužení článku 50, nejkratší jak jen bude možné a takové, které skončí, až schválíme dohodu," řekla premiérka Mayová.

 

Brusel změnu vítá. "Je dobře, že Theresa Mayová hledá kompromis napříč stranami. Lepší pozdě, než nikdy," reagoval Guy Verhofstadt, který zastupuje Evropský parlament při jednání o brexitu.

 

Premiérka stále trvá na tom, že jakákoliv dohodnutá varianta musí odpovídat brexitové dohodě, kterou dojednala s Bruselem. Šéf opozice nabídku k dialogu přijal, vyvolání hlasování o nedůvěře premiérce si prý ale nechá v záloze, kdyby jednání zkrachovala.

 

 

 

"Rád se s ní setkám. Musíme zajistit, aby parlament mohl do konce příštího týdne hlasovat o variantách odchodu z unie," uvedl šéf opozičních labouristů Jeremy Corbyn.

 

Labouristé jsou zastánci brexitu. Chtějí ale, aby Británie zůstala vázaná na Brusel skrz celní unii. To se pravděpodobně budou stále snažit prosadit. Někteří konzervativci však přátelení s opozicí nevidí rádi.

 

"Je zklamáním, že proces brexitu se teď svěřuje do rukou Jeremyho Corbyna a labouristů. Jsem si jistý, že pokud dosáhnou svého, zůstaneme v celní unii a nebudeme moci ovládat svou obchodní politiku," prohlásil zastánce brexitu Boris Johnson z Konzervativní strany.

 

 

 

Ve středu dokonce kvůli jednání s Corbynem rezignoval ministr pro Wales Nigel Adams. Podle něj je rozhodnutí jeho stranické kolegyně a premiérky Mayové vážná chyba. "Lepší je tvrdý brexit než dohoda připravená s marxistou," prohlásil podle BBC.

 

Na premiérčin proslov zareagoval i šéf Evropské rady Donald Tusk. Na sociální síti požádal o trpělivost. Lídři členských států unie se sejdou na mimořádném summitu příští středu. Chtějí ale, aby se Británie zaručila, že odklad brexitu nepovede jen k dalším průtahům. Jestli případné prodloužení schválí ale zaručené není.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688