Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  03.04.2019 08:23:52

MMF v blízké době neočekává recesi světové ekonomiky


Růst světové ekonomiky v důsledku obchodních sporů i přísnější měnové politiky ztratil na tempu, Mezinárodní měnový fond (MMF) však v blízkém období neočekává hospodářskou recesi. Uvedla to v úterý šéfka MMF Christine Lagardeová v projevu k Obchodní komoře Spojených států ve Washingtonu.

"V lednu MMF předpověděl, že globální růst se v letech 2019 a 2020 bude pohybovat kolem 3,5 procenta," uvedla Lagardeová. "Od té doby (růst) opět ztratil na tempu, jak příští týden uvidíte z naší aktualizované prognózy," dodala. MMF představí aktualizovaný výhled světové ekonomiky příští úterý.

Lagardeová dnes rovněž varovala, že řada zemí má kvůli nízkým úrokovým sazbám a vysokému zadlužení omezené možnosti, jak podporovat ekonomiku v době útlumu. "Realitou je, že řada ekonomik není dostatečně odolná. Vysoký veřejný dluh a nízké úrokové sazby ponechávají omezené možnosti pro opatření, jakmile přijde další útlum, což se nevyhnutelně stane," uvedla.

Hlavní ekonom společnosti Moody's Analytics Mark Zandi podle dnešní zprávy serveru CNBC varoval, že světová ekonomika se s vysokou pravděpodobností propadne do recese, pokud Spojené státy a Čína během tří měsíců nedosáhnou obchodní dohody. V Evropské unii a Británii by podle něj navíc mohl hospodářskou recesi vyvolat brexit bez dohody.

Mezi Spojenými státy a Čínou v loňském roce vypukla obchodní válka, v jejímž rámci na sebe tyto dvě země vzájemně uvalovaly nová cla. V současnosti se Washington a Peking snaží sjednat obchodní dohodu, která by vzájemné spory ukončila. Tento týden by se zástupci obou zemí měli setkat ve Washingtonu.

Lagardeová dnes uvedla, že pokud by na veškerý obchod mezi USA a Čínou byla uvalena 25procentní cla, snížil by se podle analýzy MMF hrubý domácí produkt v USA až o 0,6 procenta a v Číně až o 1,5 procenta. "V obchodní válce nikdo nevyhrává," řekla šéfka MMF. "Proto je zapotřebí, abychom spolupracovali na snižování obchodních bariér a modernizaci globálního obchodního systému," dodala.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688