TNBiz (TN.cz)
Dovolená  |  02.04.2019 21:10:27, aktualizováno 23:10:27

Letní dovolené v ohrožení? Budou chybět letadla a porostou ceny?

Letadla typu Boeing 737 MAX nelétají už tři týdny a pořád se neví, kdy se to změní. A to může zásadně ovlivnit i sezónu dovolených. Některé cestovní kanceláře už musí teď řešit zrušení některých letů. Vliv to může mít především na zájezdy na poslední chvíli a celkově se můžou prodražit i dovolené.

Kauza kolem letadel Boeing 737 MAX komplikuje fungování leteckých společností už skoro měsíc. Jde o jeden z nejmodernějších a nejoblíbenějších strojů. Ve světě jsou jich stovky.

"Nahradit tu kapacitu těch Boeingů není žádná legrace, protože se to netýká jenom našeho trhu, ale v podstatě celého evropského trhu, té kapacity prostě bude míň," řekl Jan Papež, mluvčí Asociace cestovních kanceláří.

Problémy by podle odborníků na cestovní ruch mohly nastat během letních dovolených. Nedostatek strojů v lepším případě znamenal zpoždění letů, v tom horším jejich úplné zrušení. "Lidé budou mít problémy se změnami letových řádů a těch odletů a musí mít víc trpělivosti v případě zpoždění, to je věc která bude tu sezónu hodně ovlivňovat," doplnil Papež.

 

S nastalou situací se musí vypořádávat především cestovní kanceláře. "Zatím to na naše klienty žádný zásadní dopad nemělo. Co se týče letní sezóny, tak to se právě v těchto dnech a následujících týdnech řeší a bude řešit, ale zatím doufáme, že by ty dopady měly být minimální," vysvětlil Jan Bezděk, mluvčí CK Fisher.

"Dopad na prodeje není absolutně žádný, v současné době pokračuje ten trend letošního roku, kdy se na first minute prodává opravdu výrazně lépe než v předchozích letech, ty počty trhají rekordy," řekl Petr Šatný, mluvčí CK Alexandria.

Některé cestovky už ale problémy zaznamenaly. "Na lince Praha-Dubaj došlo ke zrušení pravidelného spoje a my jsme klientům navrhli změnu letecké společnosti, vrácení peněz v plné výši nebo výběr jiné dovolené," uvedla Jana Hájíčková, mluvčí CK Neckermann.

"Letecké společnosti zatím zvládají všechny plánované lety, kromě letů na Kapverdské ostrovy, kde z důvodů nastalé situace došlo k redukci letů ze tří na dva týdně. Pokud by tato situace nastala i v létě, může se stát, že bude o deset až dvacet procent nabídek méně a tedy méně last minute zájezdů," vysvětlil Petr Kostka z cestovní kanceláře Exim Tours.

Podle ekonomů to může znamenat i zdražení zájezdů. "Tím, že letadla společnosti Boeing nemohou vzlétávat, tak samozřejmě chybí některé přepravní kapacity a toho se snaží využít například letecké společnosti a zdražují tak ceny některých letenek," řekl ekonom Štěpán Křeček. Dovolené by prý mohly letos zdražit minimálně o pět procent.

Smartwings propouštějí

Problémy s letadly Boeing 737 MAX zasáhl i české aerolinky. Jedna z největších společností operujících na českém trhu, společnost Smartwings, poslala svým zaměstnancům dopis, ve kterém právě tento problém uvedla jako důvod k propouštění.

"Jak jste jistě zaznamenali, naše společnost se v současné době potýká s velmi nepříjemnou situací, a to uzemněním letadel B737 MAX 8, kterých máme ve flotile již 7 a dalších 9 jsme očekávali v průběhu letošního roku," napsala společnost zaměstnancům v dopise, který má TV Nova k dispozici.

Uvádí v něm také, že zastaví některé plánované nástupy nových zaměstnanců. Kromě problémů s novým typem letadla ale může hrát roli i to, že společnost koupila České aerolinie.

"Při každém slučování pochopitelně vznikají duplicity. Takže přepravci nejen v letecké dopravě, ale i kdekoliv jinde, se to snaží vyřešit právě propouštěním," vysvětluje ekonom Lukáš Kovanda.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

07.07. 17:33  Smartwings (Danielsvortik)
03.07. 10:11  Smartwings (Novakvadim)
02.07. 15:34  Smartwings (Danielsvortik)
05.04. 09:16  Smartwings (Milan)

Zprávy k cestování








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688