Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  02.04.2019 15:57:03

Zuckerberg: Facebook zvažuje kvalitní zprávy, za které bude vydavatelům platit


Facebook uvažuje o vytvoření speciálního produktu v rámci své sociální sítě, který by uživatelům zprostředkoval "vysoce kvalitní zpravodajství". Za materiály by mohla technologická společnost přímo platit vydavatelům, zatímco pro spotřebitele by služba byla bezplatná. Šéf kalifornské společnosti Mark Zuckerberg to řekl v rozhovoru s ředitelem vydavatelství Axel Springer Mathiasem Döpfnerem.

Deatily ohledně nového záměru Facebooku jsou v tuto chvíli značně mlhavé. Technologický server Recode ale podotýká, že uvnitř firmy se o tématu diskutuje už měsíce. "Jak odcházející produktový šéf Chris Cox, tak vedoucí oddělení mediálních partnerství Campbell Brown tento projekt prosazují a Facebook už myšlenku speciální zpravodajské záložky interně testoval," uvádí americký web.

Zuckerberg o projektu hovoří ve více než hodinovém rozhovoru s Döpfnerem, jehož záznam v pondělí umístil na svůj facebookový profil. "Hovořili jsme o roli, kterou kvalitní žurnalistika hraje v budování informovaných komunit a o tom, jakými principy by se měl Facebook řídit při vytváření zpravodajské záložky na šíření více vysoce kvalitních zpráv," napsal k videu Zuckerberg.

V rozhovoru se šéfem Axel Springer uvedl, že ve zvláštní zpravodajské platformě na facebooku vidí "skutečnou příležitost pro vydavatele, jak dosáhnout lepšího zpeněžení" obsahu. "Facebook by potenciálně mohl mít s vydavateli přímý vztah, aby mohl zajistit, že jejich obsah bude dostupný, pakliže bude opravdu vysoce kvalitní," řekl zakladatel sociální sítě. Žádné plány na účtování poplatků od uživatelů při tom nezmínil.

Média připomínají, že ze strany Facebooku by šlo o výraznou změnu kurzu poté, co se před rokem rozhodl snížit prioritu mediálních materiálů na "hlavní stránce" uživatelů ve prospěch příspěvků od přátel a rodinných příslušníků. Předchozí snahy společnosti o spolupráci s médii byly navíc podle magazínu Wired rozpačité. "Sociální síť také dříve zkoumala vytvoření zvláštního feedu pro vydavatele, ale projekt zavrhla. Aniž bychom věděli více, musíme si počkat, co, jestli vůbec něco, bude tentokrát jinak," píše Wired.

Reportérka agentury Bloomberg Sarah Frierová nicméně na twitteru upozornila na jednu důležitou novou okolnost, kterou je nedávno schválená evropská reforma autorského práva. "Zuckerbergovo vyjádření o tom, že nyní zvažuje placení vydavatelům za obsah, přichází vhodně týden poté, co EU odhlasovala, že jim (Facebooku) to stejně nařídí," napsala.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688