Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  02.04.2019 10:21:16

Goldman Sachs vidí velký brexitový finiš


Posledních několik dní se neslo ve znamení sílícího dolaru. Zelené bankovky zpevňovaly nejen vůči euru, ale i britské libře. A právě ta nadále zůstává v hledáčku světových bank. Konkrétně například u Goldman Sachs, která i přes sílící strach z neřízeného odchodu z EU stále sází na „velký brexitový finiš“.

Britský parlament během včerejšího hlasování odmítl všechny čtyři alternativy brexitu. Většinu tak nezískala možnost nového referenda, zrušení brexitu, jednotný trh ani celní unie, přičemž poslední varianta neprošla o pouhé tři hlasy. Na pořadu dne je tak další vyjednávání o dohodě s EU, kterou britský parlament již třikrát odmítl.

Dosavadní vývoj postupně zvyšuje pravděpodobnost tvrdého brexitu načasovaného na 12. dubna. My stále věříme, že na tuto pro trhy nejméně příjemnou variantu nedojde. A podobně se na situaci dívá i analytický tým Goldman Sachs, dle kterého je libra v tuto chvíli nejzajímavější příležitostí na vyspělých trzích.

„Dostáváme se do velkého finiše,“ řekl v rozhovoru pro televizi Bloomberg Zach Pandl, šéf strategie devizových a rozvojových trhů v Goldman Sachs. I přesto, že včerejší hlasování britského parlamentu bylo neúspěšné, podle Pandla jsme stále svědky pokroku. Výsledkem toho by měl být brexit ve své měkčí verzi, což zahrnuje například celní unii i druhé referendum.

Vzhledem k tomu, že libra vůči dolaru za poslední týden oslabila o více než procento směrem k hranici 1,300 GBPUSD (silný support dále vidíme na 1,250 GBPUSD), nabízí se prostor pro případné odražení podpořený pro trhy pozitivním výsledkem, o kterém Goldman Sachs hovoří. Z našeho pohledu je ve hře vedle možnosti celní unie, která, jak se zdá, nabývá na atraktivitě, i možnost varianty delšího prodloužení brexitu, a to až za termín květnových voleb do Evropského parlamentu. Měkká verze brexitu by každopádně mohla přinést librové zisky, a to směrem k hranici 1,350 GBPUSD.

Dnešní kalendář zahraničních dat je poměrně prázdný. Z eurozóny bude zveřejněn index cen výrobců, v USA pak objednávky zboží dlouhodobé spotřeby. Aktuálně se dolar vůči euru obchoduje na 1,1192 EURUSD. Během dne by se kurz měl pohybovat v rozmezí 1,1207-1,1257 EURUSD.*

Koruna se na začátku týdne posunula směrem k hranici 25,75 za euro. V mírným ziscích jí nezabránil ani pokles indikátoru PMI sektoru průmyslu, který dle očekávání trhu klesl z 48,6 bodů na 47,3.

Dnes byla z domácích dat reportována poslední revize HDP za čtvrtý kvartál minulého roku, včetně zveřejnění sektorových účtů. Čísla ukázala revizi směrem dolů, a to z 2,8 % y/y na 2,6 % a z 0,9 % q/q na 0,8 %. I přesto, že odhad trhu s revizí nepočítal, reakce kurzu koruny byla minimální.

Ve zbytku týdne se budeme soustředit na pátek, kdy bude zveřejněn zápis z posledního zasedání ČNB. V jeho případě, pokud bychom se dočkali alespoň nějakého optimismu ohledně letošního výhledu sazeb, by mohlo dojít, byť jen na mírnější, posílení koruny, pravděpodobně směrem k hranici 25,70 za euro.

Aktuálně se koruna obchoduje na hranici 25,77 EURCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 25,74 až 25,853 EURCZK, ve dvojici s dolarem zase od 22,82 až 23,08 USDCZK.*

*Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

 

 
 

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688