Marcela Schweinerová (Euler Hermes)
Okénko pro podnikatele  |  01.04.2019 11:47:32

Češi vloni nakupovali kvalitnější potraviny. Zemědělsko-potravinářský sektor nadále zůstává jedním z nejstabilnějších odvětví české ekonomiky

Pozitivní výsledky vyplývají z hodnocení rizik sektorů pravidelně prováděného společností Euler Hermes. Jenom v roce 2017 vzrostl hrubý domácí produkt o 4, 4 %ve srovnání s rokem předchozím, zpracovatelský průmysl (jehož součástí je i potravinářský průmysl) vzrostl o 7 % [1] .Předběžné hospodářské výsledky zemědělských, potravinářských a obchodních firem v roce 2018 ukázaly náznaky dosažení vrcholu hospodářské konjuktury, rok 2019 však předpokládá zpomalení hospodářského růstu, ovlivněné celou řadou evropských i světových problémů.

Ekonomická stabilita sektoru je dána zajištěnou úrovní poptávky, citelně ji však ovlivňují mimořádné události jako neúroda či strach ze zdravotních rizik určitých potravin, ale i regulativní zásahy ze strany EU. Největší podíl na celkových tržbách z prodeje vlastních výrobků měly v roce 2017 obiloviny (21 %), dále mléko (19 %) a masné výrobky z prasat, skotu a drůbeže (17 %). V roce 2017 vykazovaly růst téměř všechny komodity živočišné produkce (zejména hospodářská zvířata, mléko a vejce), a segment tak meziročně vzrostl o 13 %. Oproti tomu rostlinná produkce se naopak v roce 2017 meziročně snížila o 7, 7 %.

„Trh s potravinami je dlouhodobě jako celek výjimečně stabilní, v principu podléhá krizovým nebo konjukturním vlivům pouze nepodstatně. Zato je výrazně orientovaný na koncového zákazníka, tj. individuálního spotřebitele. Z pravidelných sektorových analýz je zřetelné, že v roce 2018 se poptávka zaměřila na kvalitnější výrobky v souvislosti s růstem kupní síly konečného spotřebitele (růst mezd ve všech sektorech hospodářství). Protože však v dalších letech předpokládáme zvolnění růstu mezd v české ekonomice, lze očekávat, že tento trend nemusí dále pokračovat. Znatelný je též posun poptávky směrem k českým výrobkům jako je národní značka kvality KLASA či výrobky domácí produkce s označením Česká potravina či Regionální potravina“, komentuje aktuální situaci v zemědělsko-potravinářském sektoru Marcela Schweinerová, vedoucí analytického oddělení společnosti Euler Hermes.

Jedním z přetrvávajících problémů, který naopak zemědělsko-potravinářský průmysl trápí, je omezená možnost vývozu českých potravinářských výrobků na ruský a ukrajinský trh. Avšak zřejmě nejpalčivější současnou výzvou sektoru je nedostatek stálých, ale i sezónních pracovních sil. Přestože i v zemědělsko-potravinářském odvětví v roce 2017 vzrostly průměrné mzdy o 8 % oproti roku předchozímu, sektor stále dosahuje podprůměrné mzdové úrovně. Navíc je velmi citlivý na jakékoliv negativní informace týkající se jednotlivých potravinářských výrobků, zejména potom na informace podložené negativními zjištěními státních kontrolních orgánů a orgánů hygienické a veterinární správy (aktuálně například velmi sledovaná kauza salmonely v dodávkách hovězího a kuřecího masa z Polska). Negativně jsou českým trhem rovněž reflektovány případy tzv. dvojí kvality potravin v rámci celé EU.

Za nejrizikovější segment celého sektoru je již tradičně považován obchod s tabákovými výrobky, který je dlouhodobě ovlivňován legislativními zásahy českého státu i orgánů EU směřujícími k omezení zdravotních rizik souvisejících s kouřením. Tato opatření však zatím nevedou ke snížení obratu ani zisku dotčených společností. Tabákové výrobky jsou navíc kromě DPH rovněž zatíženy i spotřební daní, proto zde existuje zvýšená možnost různých protiprávních jednání při obchodování s nimi.



[1] Konečné makroekonomické údaje za rok 2018 dosud nejsou k dispozici.

Marcela Schweinerová

Absolvovala Vysokou školu ekonomickou v Praze se specializací na mezinárodní obchod. Má 11 let zkušenosti v oblasti hodnocení rizika pojištění dodavatelských úvěrů v úvěrové pojišťovně Euler Hermes SA, člen skupiny Allianz, kde od roku 2010 vede tým kreditních analytiků.



Euler Hermes

Společnost Euler Hermes je světovým lídrem na trhu pojištění pohledávek. Poskytuje také pojištění záruk s rating AA od společnosti S&P. V rámci své on-line databáze má přístup k informacím o více než 60 milionech podnikatelských subjektů, které jsou průběžně aktualizovány. Společnost je členem skupiny Allianz. V České republice působí již 21 let.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

Ne 22:37  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
25.02.2024  NEJKRÁSNĚJŠÍ PLÁŽE HAVAJE Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688