TNBiz (TN.cz)
Dotace  |  01.04.2019 06:39:53

Kotlíkové dotace naposledy. Stát lidem rozdá přes tři miliardy.

První dubnový den odstartuje v krajích třetí a zároveň poslední vlna kotlíkových dotací. Celkem mezi lidi, kteří chtějí své staré kotle vyměnit za novější, stát rozdělí 3,125 miliardy korun.

"Jako první vyhlašuje výzvu pro občany Karlovarský kraj, který začne přijímat žádosti 11. června. Ještě dříve stihne spustit příjem žádostí Moravskoslezský, Středočeský a Olomoucký kraj. Ostatní se přidají postupně, kotlíkové dotace musí vyhlásit do konce září," informovala mluvčí ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková.

 

Výhodou je, že žádosti lidé mohou podávat elektronicky, nemusejí osobně vystávat v sáhodlouhých frontách. A nejde o žádné drobné - domácnosti totiž můžou získat až 127 500 korun na nový kotel.

 

"Apelujeme na občany, aby s výměnou starého kotle na pevná paliva neotáleli. Kotle 1. a 2. emisní třídy budou muset domácnosti vyřadit z provozu už za tři roky a toto jsou zatím poslední peníze, které můžeme na výměnu starých kotlů poskytnout. Výhodnější podmínky už nebudou," burcuje ministr životního prostředí Richard Brabec.

Ve třetí vlně dotací by měli Češi díky penězům od ministerstva vyměnit minimálně 30 tisíc kotlů na tuhá paliva. Poprvé budou z podpory zcela vyřazeny kotle spalující uhlí.

 

Výsledkem bude čistší a zdravější ovzduší pro všechny. Opět se zaměříme na domácnosti v místech, kde je ovzduší kvůli používání nevyhovujících kotlů nejvíce znečištěné a dopad na zdraví nejhorší. Tam lidé získají na výměnu bonus 7 500 korun. V ekonomicky slabších krajích, konkrétně v Moravskoslezském, Ústeckém a Karlovarském, budou mít navíc domácnosti možnost využít kotlíkové půjčky. Výhodné, bezúročné půjčky si vyřídí na obci a v kombinaci s kotlíkovou dotací z ní výměnu kotle zaplatí,“ vysvětluje Brabec.

Ministerstvo určilo pro každý kraj částku, kterou může na třetí vlnu kotlíkových dotací pro své občany získat, a zároveň stanovilo počty kotlů, jež za ně musí v kraji vyměnit. Finální podobu kotlíkových dotací si ale kraje tvoří samy, proto se podmínky mohou lišit.

 

V první a druhé vlně kotlíkových dotací lidé vyměnili již 48 tisíc kotlů a dalších 12 800 výměn stále běží. Celkem bylo domácnostem proplaceno 5,25 miliardy korun. Největší zájem byl o dotace na tepelná čerpadla.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688