Patria (Patria Finance)
Komodity  |  30.03.2019 16:58:25

Bloomberg: Ropné firmy se po zhroucení cen naučily prosperovat

Když Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) zahájila koncem roku 2014 cenovou válku, většina lidí předpokládala, že těžba ropy z břidlic ve Spojených státech je odsouzena k zániku. Ve skutečnosti propad cen nejvíce poškodil přední ropné společnosti, které zatěžovaly velké a nákladné projekty. Chevron, BP a ostatní se novým cenám energií jen ztěžka přizpůsobovaly, píše server agentury Bloomberg.

Společnosti sice pomalu, ale jistě přišly na to, jak éru nízkých cen přežít. Snížily náklady, a co je důležitější, naučily se, jak zabránit jejich opětovnému růstu. V sektoru, který dříve upřednostňoval řešení na míru pro každý projekt, společnosti začaly hovořit o standardizaci. Představitelé firem začali jednat o tom, jak sdílet konstrukce všeho, od podvodních ventilů po čerpadla.

Téměř pět let po zhroucení cen se změny v kultuře chování začínají projevovat i na hospodaření sektoru. Nejvýznamnější světové energetické společnosti dnes vykazují tak velké zisky jako za dob, kdy barel ropy stál 100 dolarů (2275 ) a více.

"Velkým ropným společnostem se podařilo dostat se z poklesu a snížit nákladovou křivku," konstatoval Michele Della Vigna, analytik Goldman Sachs. Výdaje osmi největších ropných a plynárenských společností v loňském roce činily podle údajů Bloombergu 118 miliard dolarů (2,7 bilionu ), což je 45 procent pod předkrizovým maximem z roku 2013, kdy to bylo 215 miliard dolarů.

Jejich podnikatelský model se ale během té doby podstatně změnil. Snížily závislost na nákladných projektech v nejodlehlejších koutech světa a začaly investovat miliardy v Permské pánvi, která je stěžejní lokalitou břidlicové revoluce v USA a v níž dříve dominovaly nezávislé prospekční a produkční firmy. K dalším změnám, které přinášejí úspory, patří snaha budovat nové projekty blíže těm stávajícím a opětovně využívat starší infrastrukturu. Společnosti také znovu objevily kouzlo integrace a investují do rafinérií a petrochemických závodů, které jim vydělávají v při nízkých cenách ropy.

Rentabilita velkých ropných firem podle kalkulací Bloombergu neutrpěla. Návratnost použitého kapitálu - ukazatel, který poměřuje zisk před zdaněním a použitý kapitál - vloni činila 8,7 procenta a byla tak vyšší než 8,4 procenta v roce 2014.

K překvapení mnoha lidí v oboru nižší náklady nevedly k pomalejšímu vývoji. Ve skutečnosti se projekty často realizovaly dřív, než se očekávalo.

Nová éra znamená kombinaci projektů s rychlou návratností, jako je například těžba z břidlic v USA, s tradičními většími projekty. Návratnost některých je dva až tři roky, u těch konvenčnějších trvá třeba deset let. Velké ropné firmy nyní chtějí diverzifikované portfolio, kde jim menší projekty umožňují rychle reagovat na změny cen ropy a plynu.

Další významnou změnou je zemní plyn. Velké ropné firmy sice do této oblasti investovaly už před krizí, ale nyní plyn začíná mít navrch a podle některých odborníků je budoucnost právě v něm.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Pá 12:49  Ropa vymazala zisky přes noc (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Pá 11:39  COCOA vyskočilo o 5 % po údajích v Severní Americe X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:41  NATGAS po zprávě EIA mírně roste X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688