mpo.cz (MPO)
Dotace  |  27.03.2019 13:16:24

MPO má v programu TREND připraveno téměř deset miliard korun pro výzkumné aktivity v podnicích

Publikováno:
27.3.2019
Autor:
odbor komunikace 01400

Vláda v pondělí schválila návrh nového programu Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) pro podporu projektů průmyslového výzkumu pod názvem TREND, který bude implementován Technologickou agenturou (TA ČR). První veřejná soutěž je plánována již na květen letošního roku.


Hlavním cílem programu je zvýšení mezinárodní konkurenceschopnosti podniků, především rozšířením jejich trhů v zahraničí, pronikáním na trhy nové či posunem výše v globálních hodnotových řetězcích. Vedlejšími cíli programu je zvýšení počtu podniků provádějících vlastní výzkumné a vývojové aktivity a posílení orientace výzkumných organizací na mezinárodně konkurenceschopný aplikovaný výzkum s přínosy pro průmysl a společnost. Toho bude dosaženo především prostřednictvím podpory výzkumných projektů zaměřených na zvýšení využití moderních způsobů výroby, jejího plánování, řízení a distribuce produktů podle principů iniciativy Průmysl 4.0 v klíčových aplikačních odvětvích identifikovaných strategickými dokumenty a iniciativami České republiky a Evropské unie, především tzv. národních RIS3 strategií.

Program TREND, do kterého stát v letech 2020-2027 vloží téměř deset miliard korun, cílí na podniky a jejich konkurenceschopnost, ale umožní i zapojení pracovišť výzkumných organizací, včetně vysokých škol nebo např. ústavů Akademie věd ČR. Implementace Programu TREND v systému TA ČR umožní uchazečům a příjemcům dotací v různých programech žádat o podporu stejným způsobem a na stejném místě.

Podpora výzkumných a vývojových aktivit podniků je jedním z významných kroků ke zlepšení konkurenceschopnosti české ekonomiky a k tomu stát se zemí skutečných inovačních lídrů. Tento program navazuje na předchozí podporu z programu TRIO, nově však bude implementován TA ČR. Věřím, že takto nastavený systém spolupráce MPO a TA ČR povede ke zlepšování služeb pro podniky vykonávající výzkumné a vývojové činnosti a především ke stále se zvyšující kvalitě dosahovaných výsledků, ” uvedl Petr Očko, náměstek pro digitalizaci a inovace.

Zásadním specifikem programu je, že hlavním uchazečem je vždy podnik. Ten má možnost (v podprogramu 1, který je nosným pilířem celého programu) řešit své výzkumné záměry samostatně a nebo ve spolupráci s dalšími podniky či výzkumnými organizacemi.

V druhém podprogramu, který bude speciálně zaměřen na nově založené podniky nebo na tradiční výrobní podniky, které však doposud vlastní výzkumně-vývojovou činnost nerealizovaly, bude zapojení výzkumné organizace povinné.

Plné znění schváleného programu i podrobnější informace k plánovaným soutěžím pro výběr projektů k podpoře naleznete v rubrice Podpora výzkumu a vývoje na webu MPO a současně na webu Technologické agentury ČR: www.tacr.cz, která bude program administrovat.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688