Štěpán Hájek (Bossa)
Okénko investora  |  26.03.2019 16:52:10

Některé měny jsou více náchylné na vývoj v Číně

Probíhající obchodní válka USA a Číny a nejistota kolem vývoje vyjednávání obchodní dohody dokázala již koncem minulého roku přibrzdit růst druhé největší ekonomiky světa. Obavy ze zpomalení Číny přetrvávají i nadále a některé měny mohou být na její zpomalení více náchylné. Především se jedná o měny zemí závislých na produkci komodit, tedy měny komoditní. Hospodářský růst je klíčový pro růst poptávky po komoditách a při jeho zpomalení se vystavují riziku komoditní měny jako je australský nebo novozélandský dolar.

Australský a novozélandský dolar jsou komoditní měny, které jsou nejvíce závislé na ekonomické expanzi Číny. Čína je zároveň největším obchodním partnerem obou zemí s téměř 25% novozélandských a přibližně 30% australských exportů směřujících do Číny. Na australském dolaru se pomalu začíná podepisovat klesající poptávka po železné ruděČíny. Právě Austrálie je totiž největším producentem železné rudy na světě. Slabá poptávka by měla přetrvávat i po zbytek letošního roku a s množícími se známkami o ztrácející se dynamice globálního růstu se může reálně překlenout i do následujícího roku. Slábnoucí ekonomická aktivita v Číně povede k pomalejšímu růstu poptávky po komoditách a především nižším cenám komodit. To vše se následně projeví do vývoje na australském dolaru, ten minulý rok na páru s americkým dolarem výrazně oslabil a jeho slabost může přetrvávat i letos. Novozélandský dolar svou úzkou propojeností s oběma ekonomikami bude víceméně kopírovat vývoj na měnovém páru AUDUSD.

Růst druhé největší ekonomiky minulý rok zpomalil na 6,6%, což je nejpomalejší tempo růstu za posledních 28 let. Navzdory nedávnému stimulu čínské administrativy v podobě nižších daní a poplatků v hodnotě téměř 300 mld. dolarů obavy ze zpomalení čínské ekonomiky nikam nezmizely, naopak se množí horší dataČíny.

V ohrožení jsou i další měny

Riziku jsou vystaveny i další, primárně komoditní měny. Například kanadský dolar, další komoditní měna, která by se mohla dostat pod prodejní tlak. Kanadská ekonomika je z velké části závislá na produkci ropy, což je další komodita závislá na ekonomické expanzi. Spolu s rostoucí americkou ropnou produkcí jsou obavy ze zpomalení globální růstu jedinou překážkou v růstu ceny ropy. Nejen kanadský dolar, ale také ruský rubl se může ocitnout pod tlakem, pokud v Číně klesne poptávka po ropě. Čína je totiž největším dovozce ropy na světě.

Kanadský i australský dolar patřily v roce 2018 mezi nejvíce ztrátové měny G-10, a to primárně kvůli padajícím cenám komodit. Australský dolar mimo jiné negativně ovlivnily problémy v domácí ekonomice a obavy ze zpomalení v Číně. V ohrožení jsou další měny, a to především asijských zemí, které jsou náchylné na vývoj v Číně. Patří mezi ně indonéská rupie, singapurský dolar nebo thajský baht. Podle nejnovějších informací by měla být obchodní dohoda mezi USA a Čínou dosažena během několika týdnů. To by mohlo uvolnit napětí v globální ekonomice, výraznější zpomalení se však zdá být nevyhnutelné. V USA invertovala další výnosová křivka, která v minulosti předpověděla 3 ze 4 recesí. Od začátku minulého roku se množí horšící se ekonomická dataEvropy. Hospodářský růst se tak evidentně blíží do fáze kontrakce a obchodní dohoda dvou největších ekonomik nebude pro globální ekonomiku takové terno. 

Štěpán Hájek

Analytik finančních trhů Bossa

Pracuje jako analytik finančních trhů ve společnosti Bossa. Obchodování na finančních trzích se věnuje 6 let. Trhy analyzuje především pomocí technické analýzy, kterou kombinuje s náhledem na makroekonomickou situaci ve světě.



BOSSA

Makléřský dům polské banky ochrany životního prostředí zabývající se obchodováním na devizových, komoditních a akciových trzích. Na českém trhu působí od roku 2012, kde nabízí 130 investičních nástrojů, měny, komodity a akciové indexy. Bossa podléhá dohledu České národní banky ale i polské KNF.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688