Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  26.03.2019 09:09:34

Kofola v souladu s odhady, PMČR je předčil (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

Kofola ČeskoSlovensko naplnila naše celoroční odhady.

Philip Morris ČR značně předčil naše očekávání, IQOS se velmi daří.

Vedení CME zvažuje budoucí směřování celé skupiny.

Moneta prodala další část svého portfolia nezajištěných retailových pohledávek v selhání.

Evropské akcie na počátku seance budou mít zřejmě tendenci mírně klesat.

Dnešek bude ve Spojených státech patřit statistikám z tamního trhu nemovitostí. Budou zveřejněny počty stavebních povolení a zahájených staveb a ceny ve 20 největších metropolích. Největší pozornost si zřejmě ale vyslouží spotřebitelská důvěra. Ta byla zveřejněna již ráno v Německu a oproti předchozímu měsíci poklesla.

Société Générale obnovila pokrývání akcií španělské stavební společnosti Sacyr s nákupním doporučením.

Obchodování na zámořských trzích

Americké akcie jako celek včera výrazných změn nedoznaly. Zatímco průmyslový Dow Jones uzavřel s kladnou nulou, index S&P 500 a technologický Nasdaq zakončily včerejší obchodování se ztrátou necelé jedné desetiny procenta. Trhy spekulují nad budoucím ekonomickým vývojem. Dluhopisové výnosy pokračující v poklesu v reakci na sázky některých investorů na nutnost snižování úrokových sazeb ve Spojených státech. V rámci indexu S&P 500 ani jednotlivé sektory nezaznamenaly větší výkyvy. Zisky či ztráty se pohybovaly do 0,6 %. Nejúspěšnějším odvětvím byli prodejci spotřebního zboží, na druhé straně nejvíce zčervenaly informační technologie.

Akcie v asijsko-pacifickém regionu se zotavují ze včerejších propadů. Nejvýše zamířily japonské tituly, když index Topix uzavřel oproti včerejšku o 2,6 % výše. Přes jedno procento se vyškrábal jihokorejský Kosdaq. Na straně druhé čínské akcie stále odepisují část svých letošních zisků. Šanghajský index přišel o 1,5 %, šenčenský spadl dokonce o 2,2 %.

Kofola ČeskoSlovensko

Konsolidované výnosy společnosti Kofola za rok 2018 meziročně mírně vzrostly o 2,2 % (bez započtení Polska by nárůst činil 7,2 %). Důvodem, proč nerostly více, je pokračující pokles prodejů v Polsku. Ten byl však více než kompenzován růstem výnosů především v segmentu ČeskoSlovensko (+7,3 %) a také vyššími výnosy v Ugu (+10,5 %). Tržby rostly kromě Polska ve všech regionech, kde společnost působí. Ziskovost společnosti byla příznivě ovlivněna klesajícími cenami cukru na trzích, kdy pro srovnání náklady na prodej zboží, kam spadají i materiálové náklady za cukr, činily ve 2017 4,13 mld. CZK a ve 2018 4,05 mld. CZK. Čistý dluh společnosti od konce roku 2017 mírně vzrostl z 2,38 mld. CZK na 2,43 mld. CZK a poměr čistého dluhu vůči EBITDA dosáhl hodnoty 2,4. Zvýšení čistého zadlužení bylo hlavně z důvodu akvizice společnosti Leros.

Samotné kvartální výsledky byly nejvíce ovlivněny u EBITDA tvorbou rezerv na bonusy. To je důvod, proč EBITDA meziročně poklesla o téměř 28 %. Na druhou stranu samotný čistý zisk je meziročně o 236 % vyšší z důvodu nižší daňové zátěže způsobené novými investičními pobídkami. Představenstvo společnosti včera rozhodlo, že doporučí valné hromadě, aby za rok 2018 schválila dividendu ve výši 13,5 CZK na akcii. My jsme očekávali dividendu na úrovni 16,5 CZK na akcii. Nicméně vzhledem k výraznému impairmentu ve výši 622 mil. CZK polské společnosti Hoop Polska spojenému s jejím prodejem je dividenda v navrhované výši velmi solidní. Detailnější informace přineseme po konferenčním hovoru k výsledkům, který se koná v 9:30 CET. 

Philip Morris ČR

Konsolidované tržby bez spotřební daně a DPH meziročně vzrostly o 15,4 % na 14,08 mld. CZK ve 2018 a překonaly tak naše odhady ve výši 13,15 mld. CZK. Za tímto růstem stojí příznivý vývoj cen portfolia tabákových výrobků určených ke kouření (tj. nezahrnuje HEETS) v České republice a na Slovensku ve výši 0,8 mld. CZK, který byl částečně kompenzován snížením prodejů portfolia tabákových výrobků určených ke kouření ve výši 0,5 mld. CZK, tak také v důsledku vyšších prodejů zařízení IQOS a tabákových náplní HEETS v České republice a na Slovensku ve výši 2,4 mld. CZK. Od této chvíle společnost Philip Morris ČR používá novou metodologii pro určení tržního podílu, proto uvedená data nejsou plně srovnatelná s dřívějšími údaji. Kombinovaný tržní podíl cigaret a zahřívaných tabákových produktů v ČR meziročně poklesl ze 40,4 % ve 2017 na 39,7 % ve 2018. Za poklesem stojí zejména pokračující úbytek tržního podílu na trhu cigaret, který se meziročně snížil z 40,0 % na 37,1 %. Opačný vliv na kombinovaný tržní podíl měl nárůst prodejů HEETS, kde došlo ke zvýšení tržního podílu z 0,4 % na 2,6 %. Na Slovensku je situace ještě příznivější, když kombinovaný tržní podíl vzrostl z 57,1 % na 58,7 % (cigarety poklesly z 56,7 % na 55,0 %, zatímco HEETS vzrostly z 0,4 % na 3,7 %). Zisk z provozní činnosti vzrostl o 10,3 % na 4,79 mld. CZK. Nižší tempo růstu provozního zisku oproti tržbám je dáno zvýšenými náklady za služby, které meziročně vzrostly o 81 % na 2,64 mld. CZK. Tento nárůst nákladů je spojen s propagací nových bezdýmných produktů IQOS a náplní HEETS. Vzhledem k tomu, že výsledky společnosti překonaly naše už tak optimističtější odhady, hodnotíme je velmi pozitivně. Dnešní kurz akcií by měl být těmito výsledky silně podpořen. Detailnější informace o výsledcích přineseme v průběhu dne ve speciální zprávě.

CME

Vedení společnosti včera oznámilo, že uvažuje o prodeji části nebo celé firmy, fúzi s jiným strategickým partnerem, rekapitalizaci nebo pokračování stávajícího fungování. Byl ustanoven zvláštní výbor, který by měl přijít s návrhy dalšího směřování mediální skupiny. Akcie společnosti včera reagovaly na zprávu silným růstem, když si nakonec oproti minulému pátku polepšily o 5,3 %. 

Z našeho pohledu se nám jako nejpravděpodobnější varianta jeví prodej většinového podílu stávajícího vlastníka AT&T. Společnost v posledních letech prošla procesem oddlužování a na spadnutí je i historicky první výplata dividendy. Firma by tak mohla být z tohoto pohledu zajímavým akvizičním cílem, což by mělo vytvářet tlak na růst ceny akcií. 

Moneta Money Bank

Moneta včera oznámila další prodej nezajištěných retailových úvěrových pohledávek v selhání v nominální hodnotě přibližně 0,7 mld. CZK. Touto transakcí realizuje mimořádný zisk před zdaněním přibližně ve výši 90 mil. CZK.

V důsledku této transakce by se měl poměr NPL dále snížit o 0,2 pb. Ke konci loňského roku činil 2,8 %. Moneta tak pokračuje ve své strategii snižování objemu nesplácených úvěrů a zkvalitňování úvěrového portfolia. Od začátku letošního roku prodala portfolio úvěrových pohledávek v selhání v nominální hodnotě 1,8 mld. CZK s přibližným dopadem do nezdaněného zisku ve výši 200 mil. CZK.

Zprávu hodnotíme pozitivně. Vzhledem k tomu, že byla informace zveřejněna v průběhu včerejšího obchodního dne, reakci akcií dnes již nečekáme. 

Autor: Miroslav Frayer

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

13.08.2019ČEZ investory potěšil, Kofola už tolik ne (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688