Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  26.03.2019 05:48:38

Proč to Čína s uhlím tak přehnala?

Čína se sice snaží masivně investovat do čistých energií, ale zároveň mohutně podporuje těžbu uhlí a uhelné elektrárny. Jak zároveň na stránkách VoxEU poukazuje Lee Branstetter z Carnegie Mellon University, pro Čínu se stává klíčovým ekonomickým faktorem efektivní alokace kapitálu, která ovšem podle jeho názoru v nejednom odvětví vázne. A jedním z nejlepších příkladů je právě energetika.

„V roce 2015 vznikaly v Číně každou hodinu solární elektrárny o velikosti fotbalového hřiště, každou hodinu byla v průměru do provozu uvedena jedna větrná turbína. Takovému tempu se nevyrovnala žádná jiná země na světě. Zároveň ale v Číně vznikaly dvě nové uhelné elektrárny za týden,“ píše Branstetter. Přenosové soustavy pak dokonce musely odmítat elektřinu z obnovitelných zdrojů, protože jejich povinností bylo odebírat předem dané množství energie z elektráren uhelných.

V posledních letech se pak na trhu projevuje znatelný převis nabídky nad poptávkou a asi 50 % uhelných elektráren generovalo v roce 2018 ztrátu. Vláda se na tuto situaci snaží reagovat, ale Branstetter tvrdí, že současný systém stále nahrává tomu, aby uhlí vytlačovalo z trhu alternativní zdroje energie. A tím ohrožuje přechod k ekonomice s nižším objemem emisí.

Tržní prostředí je pokřiveno zejména dvěma faktory: Garantovanou cenou elektrické energie generované v uhelných elektrárnách a garantovaným počtem provozních hodin. Branstetter se domnívá, že takto nastavený systém snižuje rizikovost investic do uhelných elektráren, a tudíž motivuje ke stavbě dalších zdrojů.

Do roku 2014 proti tomu působilo centrální schvalování nových projektů, které bylo přísnější a často zabralo dlouhou dobu. Nicméně po tomto roce byla tato kompetence přesunuta na úroveň místních vlád. Ty proces schvalování zjednodušily a využívají toho, že stavba nových elektráren krátkodobě podporuje ekonomickou aktivitu v jejich regionu. Dosavadní kroky vlády, které mají nerovnováhu na trhu eliminovat, jsou podle ekonoma nedostatečné. Vládní cíle v oblasti energetiky se tak mohou lehce dostat do konfliktu a náprava bude podle Branstettera složitá.

Zdroj: VoxEU

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688