TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  24.03.2019 08:22:20

Brucelóza - nemoc, která tu nebyla 60 let. Jaké má příznaky a následky?

Přestože je brucelóza u nás už 60 let vymýcená, dá se jí nakazit v zahraničí. Důkazem pro to je skupina čtyř českých turistů z Opavska, kteří si nebezpečnou chorobu přivezli z Arménie. Jenže do poslední chvíle nikdo netušil, co jim vlastně je. Jak tedy brucelózu poznat a jaký má nemoc průběh?

"Brucelóza je závažná zoonóza (choroba přenosná ze zvířete na člověka, pozn. red.). Dělá obrovské ztráty u hospodářských zvířat, a proto mnoho zemí proti této nemoci bojuje. Česká republika v 60. letech minulého století dokázala toto onemocnění vymýtit," řekl pro TV Nova Petr Kümpel, primář Infekčního oddělení Slezské nemocnice v Opavě.


Nemoc je u lidí i zvířat rozšířená po celém světě. Nejvíc ji však hlásí v takzvaných endemických oblastech, do kterých patří Střední a Jižní Amerika, Střední a Blízký východ a dokonce i oblast Středozemního moře.


Právě v těchto oblastech se proto nedoporučuje přijít do styku s hospodářskými zvířaty, která mohou být nemocná. Pokud se vám pak jejich tělní tekutiny nebo exkrementy dostanou do oděrky na kůži nebo do oka, můžete se velice rychle nakazit. Infekční je ale také neprověřené syrové maso nebo mléko a výrobky z něj, ve kterých bakterie přežívají nejdéle. Právě nákazu českých turistů způsobily s největší pravděpodobností mléčné výrobky z arménských horských farem.


Kromě přenosu ze zvířat na lidi je možné nemoc přenést i z člověka na člověka. Podle Státního zdravotního ústavu je to však opravdu výjimečné. "K přenosu může dojít z matky na dítě při porodu (bakterie jsou totiž přítomny v porodních cestách), nebo sexuálním stykem," píše SZÚ.

 

 


Než se brucelóza u člověka naplno projeví, trvá to 2-4 týdny od přenosu infekce. Průběh onemocnění je velice individuální a právě proto ho také nelze jednoznačně poznat. Může se totiž tvářit třeba jako tuberkulóza, mononukleóza nebo břišní tyfus.


Opravdu typická je pro něj ale horečka vracející se po vlnách. Nakažení mohou mít také páchnoucí pot, pachuť v ústech, nemají chuť k jídlu a celkově jsou ochablí. Výjimkou nejsou ani lehce zvětšená játra nebo slezina nebo záněty varlat u mužů.


Právě kvůli nespecifickým příznakům může lékařům trvat dlouhou dobu, než nemoc určí. To byl i případ českých turistů v Arménii. U první pacientky si lékaři mysleli, že má zánět mozkových blan. Žádný z důkladných testů totiž na nemoc neukázal. Pomohlo až zkoumání veterinářů, kteří mají aktuálně k diagnostice modernější metody než "lidští" lékaři. A přestože existuje brucelinový kožní test, v ČR zatím bohužel není k sehnání. Stejně tak ještě není dostupná jakákoliv účinná vakcína proti nemoci.


Než se nakažený brucelózou vyléčí, může to trvat i několik měsíců. Prvních šest týdnů musí brát antibiotika. Pokud se však pacient nedostatečně léčí, může se mu nemoc ještě vrátit. Ani po kompletním vyléčení si však člověk nevytvoří doživotní imunitu proti nemoci.

 

 

 

Prevencí pro lidi je konzumovat v endemických oblastech jen pasterované nebo převařené mléko a výrobky z něj a nejíst syrové maso, játra a morek. Důležitá je také důkladná osobní hygiena. Nakažená zvířata se bohužel musí okamžitě utratit a stáda pak musí být důsledně kontrolovaná veterináři.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688