Jaro je tu, lyžařská sezóna ale nekončí. Kde mají ještě otevřeno?

TNBiz, 22.3.2019

České hory během pomalu končící zimní sezóny navštívilo o několik stovek tisíc lyžařů a turistů více než loni. Potvrzuje to i Asociace horských středisek. A důvod je jasný, letos bylo zkrátka mnohem víc sněhu. V některých areálech ho leží hodně přes metr ještě teď.

Ve středočeském Monínci bylo v pátek azuro, teplota kolem patnácti stupňů a na svahu jen pár lyžařů. V takové Branné v Jeseníkách se ale už vleky nerozjely. "Náklady na to udržování těch sjezdovek, přehrnování sněhu a tak dále, už jsou mnohem vyšší než ta návštěvnost, takže jsme to dneska zapíchli," uvedl provozovatel lyžařského areálu Rostislav Procházka.

 Asi by bylo těžké najít provozovatele, kteří by nebyli s letošní sezónou spokojeni. "Přišel přírodní sníh, takže oproti jiným rokům jsme letos méně zasněžovali," říká ředitel lyžařského areálu Jaroslav Krejčí.

 Na hory vyrazilo o téměř půl milionu lyžařů víc než jiné roky. Přesto se dá říct, že to v areálech nebylo znát. "Tím, že bylo hodně sněhu, tak jela střediska, která normálně ani moc tak v provozu nejsou, takže se to rozprostřelo," vysvětluje ředitel Asociace horských středisek Libor Knot.

 Spokojení jsou v půjčovnách lyží i hoteliéři. Většina lyžařů s chutí utrácela i za dobré jídlo - hlavně za českou klasiku. "Statistiku jsem si nedělala, ale objednávali si hodně valašskou kyselici a guláš," říká provozní restaurace Petra Kanárková. "Od toho 15. prosince až do půlky března bylo plno, neměli někteří lidé šanci se sem dostat," tvrdí vedoucí horského hotelu Jana Kocurková.        

 Teplý březen ale ze sjezdovek lyžaře v posledních dnech vyhnal. Jako by nevěřili, že je sněhu ještě víc než dost. Například na Kohútce v Javorníkách se lyžovat bude nejméně do konce příštího týdne.

 I přes jarní teploty se v některých areálech bude lyžovat i začátkem dubna. Třeba na Pradědu v Jeseníkách jsou ještě skoro dva metry sněhu. Lyžařské sezóně tak ještě zdaleka neodzvonilo.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky