Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  21.03.2019 15:58:41

Biogen končí studii experimentálního léku proti Alzheimerově nemoci, akcie -28 %


Více než čtvrtina tržní hodnoty, o tolik dnes přišla farmaceutická společnost Biogen. Akcie se po první hodině newyorského obchodování propadaly o více než 28 % po sdělení, že její experimentální lék na Alzheimerovu nemoc pravděpodobně nebude účinný a že zastavuje výzkum.

Konkrétně jde o léčebnou látku aducanumab. Klinické studie, které měly zjistit účinnost a bezpečnost této látky, byly v pokročilé III. fázi, výsledky ale ukázaly, že studie pravděpodobně neukáže, že léčba zafunguje. Biogen a její partnerská organizace Eisai se na základě tohoto rozhodly věc ukončit. S obavami o bezpečnost látky to ale nic společného nemá, uvedly. Nadále kromě běží vývoj experimentálního léku BAN-2401, určeného také na Alzheimerovu chorobu. Testování obou léčiv firmy uskutečňovaly paralelně.

Z pohledu akcionáře je otázkou další budoucnost Biogenu. Firma patří k nemnoha z těch, jejichž tržní hodnota se z vysoké míry odvíjí od schopnosti dodat na trh experimentální léčbu a pak ji dobře zpeněžit v lékárnách. Biogen by po dnešním propadu mohl upoutat pozornost většího dravce, nebo by ho do mohlo donutit vyrazit na nákup, aby získal nějaký jiný, podobně slibný projekt.

Akcie Biogen zpevnily od začátku roku o 6,5 %, zatímco technologický index Nasdaq přidal skoro 17 %. Víra v monetizaci aducanumab tvořila velkou část ceny akcie, tvrdí analytici podle Bloombergu.
Rozhodnutí může být zklamáním pro další výrobce léčiv, kteří se snaží najít vhodnou léčbu tohoto neurodegenerativního onemocnění.

Švýcarský Roche má svého kandidáta gantenerumab, který v testech neuspěl už před čtyřmi lety. Roche se ale rozhodl dávku navýšit a zkusit to znovu v novém páru velkých studií. Výsledky pravděpodobně nepřijdou dřív než za dva roky. Od druhé substance, která také cílí na beta-amyloid, tedy bílkovinu tvořící významnou součást plaků u Alzheimerovy nemoci, Roche už ale skoro ustoupil.

Vývoj akcií za posledních 5 dní:

Zdroje: BBG, Patria.cz, alzheimersnewstoday.co

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688