Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  21.03.2019 14:46:00

Brexit bez dohody = nižší HDP a slabší koruna

Dopad eventuálního brexitu “bez dohody” (tvrdého brexitu) na ekonomiku eurozóny a Česka je velice nejistý. Nikdo si nedovede představit, jak dlouho a jak výrazně by byly narušeny vzájemné obchodní vztahy EU a Spojeného království. Naše alternativní scénáře tvrdého brexitu sice vždy ukazují na nižší české HDP a slabší korunu, odchylka od základního scénáře ovšem kriticky závisí na velikosti a délce počátečních šoků. Inflace by se naopak v alternativních brexitových scénářích (kvůli řadě protichůdných faktorů) příliš neměnila.



Narušení obchodních vztahů s Británii - pokles finální poptávky po evropském zboží v UK - by v Evropě nejvíce zasáhl kromě Irska, Belgie a Nizozemí také řadu středoevropských zemí. Pokles britské (finální) poptávky po dovozech z EU o čtvrtinu by se v Česku projevil bezprostředně poklesem přidané hodnoty o 0,3 %. Nejvíce by byl zasažen automobilový průmysl, textilní průmysl a elektronika (viz grafy výše).

Narušení obchodu mezi EU a Británií je ale pouze jakýmsi “startérem” dalších šoků, které v Česku mohou negativně dopadnout buď na poptávku nebo na nabídku. Z pohledu poptávky by českou ekonomiku (jak ukazuje následující diagram) nejprve negativně zasáhl pokles britské poptávky po (finálních) dovozech z EU, a to ať už kvůli bariérám v obchodu nebo kvůli slabšímu růstu britské ekonomiky. Vedle toho by na poptávku zprostředkovaně působil negativně i slabší růst eurozóny a vyšší finanční napětí na evropských trzích. Z pohledu nabídky může tvrdý brexit v evropských ekonomikách narušit globální výrobní řetězce a ve finále tak snížit schopnost produkovat (produkční kapacity).



Jak by vypadal tvrdý brexit proto do značné míry závisí na tom, jakou konkrétní kombinaci (jak silných) šoků předpokládáme. Proto se různé propočty dopadů brexitu mohou výrazně lišit. My v našem alternativním scénáři předpokládáme, že by tvrdý brexit nepoškodil produkční kapacity (nabídku) českých firem a vidíme ho primárně jako poptávkový šok. V alternativním zátěžovém scénáři jsme se rozhodli počítat s dočasným propadem britských (finálních) dovozů z EU o čtvrtinu a současně s krátkodobým nárůstem finančního napětí na evropských trzích k úrovním z roku 2013 (poslední evropská recese). V takovém případě by české HDP do roka mělo být přibližně o 0,8 % nižší oproti základnímu scénáři a koruna zhruba o 1,2 % slabší – tj. oslabení o něco více než 30 haléřů. Inflace by zůstala bez výraznějších změn (viz grafy níže).

Zejména v případě koruny je však třeba zdůraznit, že se jedná čistě o modelový výstup. V realitě česká měna může v krátkém období zaznamenat i výraznější ztráty, zvlášť když vezmeme v potaz, že je v českém finančním systému stále zaparkován velký objem krátkodobého zahraničního kapitálu. Nejednoznačná také zůstává reakce ČNB. Pokud se jedná o čistě poptávkový šok, ukazuje náš model na potřebu uvolněnějších měnových podmínek - lehce nižších nebo v případě výraznějšího oslabení koruny stabilních sazeb. Pokud ale počítáme navíc (tak jako ČNB) s negativním dopadem do nabídky (stagflační šok), nelze vyloučit ani tlak na vyšší sazby.



Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688