Patria (Patria Finance)
Investice  |  20.03.2019 17:14:06

Summary: FedEx trápí nečekaně slabé výsledky, BMW pochmurný výhled

USA:

FedEx (Investiční tipy) F3Q19

Globální přepravce publikoval nečekaně slabá čísla za poslední kvartál, která ještě podtrhl zhoršeným výhledem na fiskální rok 2019. Tržby se v F3Q19 posunuly nahoru jen o 3 % yoy na 17 mld. USD (kons. 17,7 mld. USD). Problémy s integrací převzatého nizozemského přepravce TNT se podepsaly na provozních nákladech a čistý zisk tím pádem sklouzl o téměř 20 % yoy na 3,03 USD (kons. 3,12 USD).

Výhled na rok 2019 je zatížen dvěma hlavními faktory. Prvním je strach o světový hospodářský růst a mezinárodní obchod. Tady je zajímavé, že Deutsche Post DHL žádné podobné varovné signály nevysílá. Za druhé jsou tady zmiňované problémy s integrací převzaté TNT Express, které se víc a víc protahují. Úspěšné propojení s FedEx Express by mělo nejnověji přijít až v roce 2020 – více než 4 roky po akvizici. Důsledkem je další snížení odhadovaného čistého zisku na akcii pro tento fiskální rok, nyní do intervalu 15,1 až 15,9 USD (předtím 15,5 až 16,6 USD). Úplně původně se počítalo se 17 až 17,6 USD. Útěchou však je, že nová střední hodnota 15,5 USD není o moc horší, než čekal trh (15,6 USD).

Akcie reagují 5% poklesem.

EVROPA:

BMW

Německá automobilka vydala chmurný výhled na nadcházející rok. Zisk před zdaněním by měl čekat pokles nejméně o 10 % proti roku 2018, kdy dosáhl hodnoty 9,8 mld. EUR. Zisková marže by se měla dostat do intervalu 6 až 8 %, avšak dlouhodobý cíl zůstává 8 až 10 %. Jelikož v roce 2018 byla marže stejně na úrovni 7 %, bude pokles samotného čistého zisku způsoben pravděpodobně nižšími tržbami. Růst nákladových položek (např. cla a výrobní materiály) chce management vyvážit nově oznámeným úsporným programem ve výši 14 mld. EUR.

Pár světlých míst se však našlo i tady. Dodávky aut by měly mírně stoupnout, stejně jak tomu bylo v předešlém roce, kdy rostly o 1 %. Čína, která je pro BMW klíčovým trhem, by měla vykázat silný růst tržeb a na případná cla od USA se management aktivně připravuje a má v záloze několik možností.

Akcie BMW padají o 5 %.

Bayer

Nový měsíc, nové problémy s pesticidem Roundup. Bayer prohrál první kolo v americkém soudním sporu ohledně této chemikálie a jejích karcinogenních účinků. Jedná se o dědictví nedávné akvizice amerického Monsanto, jež v této chvíli otevírá možnost pro mimosoudní odškodnění až do výše 5 mld. USD (4,4 mld. EUR; kumulovaně za všech 500 žalob). S tímto verdiktem se tak posouváme o krok blíž k tomu, aby byl Bayer odpovědný za všechna tato obvinění.

Na druhou stranu si po dnešním agresivním propadu začínáme klást otázku, zda není reakce trhu již přehnaná. Uděláme si proto malé valuační cvičení. První trable se soudními spory se objevily v srpnu předešlého roku a akce Bayer v té době stály více než 95 EUR (Monsanto bylo již plně konsolidováno). Od té doby postupně klesly až na současných cca 60 EUR (téměř 40 % níž). Vyjádřeno v tržní kapitalizaci to značí smazání 33,6 mld. EUR hodnoty, v Enterprise Value (tržní kapitalziace – hotovost + dluh) až 40 mld. EUR (-30 %). Řekněme, že v nejčernějším scénáři bude prodej Roundup zakázán okamžitě na celém světě. Poslední čísla ze společnosti Monsanto z roku 2017 říkají, že z pesticidů generovala chemička 3,3 mld. EUR ročně a většina z toho by měl být pravděpodobně právě Roundup (k přesnějším číslům se bohužel nedostaneme). Kdyby Bayer přišel ze dne na den o všechny tyto příjmy, tak ztratí ani ne desetinu celkových tržeb a 6 % z ročního ukazatele EBITDA (cca 600 mil. EUR). Dvouletý průměr násobku Enterprise Value/EBITDA pro Bayer je 8,5x, což by při aplikaci na Roundup dávalo tomuto pesticidu hodnotu Enterprise Value cca 5,1 mld. EUR. Po přičtení maximální výše odškodnění 4,4 mld. EUR se dostáváme ani ne na 10 mld. EUR, což znamená, že zohlednění totálního odepsání Roundupu a odškodného by odpovídalo poklesu Enterprise Value jen o 7 % ze srpnových 135 mld. EUR. Nepoměr se skutečným propadem o 30 % je tedy dost markantní a na první pohled neopodstatněný.

Jediné, co by tuto reakci asi vysvětlovalo, je riziko, že soudní spory se následně rozhoří na dalších místech a pokuta by byla mnohem větší. Argument, že v ohrožení je i firemní image, není dle nás na místě, jelikož ten v takto koncentrovaném trhu nehraje přílišnou roli. Nesmíme však zapomínat na fakt, že v takto napjaté situaci se akcie vracejí k férové valuaci často dost neochotně.

Akcie Bayer dnes klesají o dalších 10 %.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688