Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  20.03.2019 17:20:04

Odhady: VIG ve čtvrtém čtvrtletí možná klesl upravený čistý zisk o 3,2 %


Vienna Insurance Group v posledním loňském čtvrtletí pravděpodobně snížila očištěný čistý zisk o více než 3 % a nižší by mohl být i vykázaný zisk na akcii za dané čtvrtletí. Vyplývá to z analytických odhadů, které získala agentura Bloomberg. Pojišťovací skupina zveřejní svoje čísla za loňské čtvrté čtvrtletí ve čtvrtek 21. března.

Ekonomové předpokládají, že čistý zisk VIG za 4Q18 může dosahovat 114,67 milionu EUR, což by byl meziročně nárůst o 3 %. U očištěného čistého zisku už ale čekají meziroční pokles o 3,2 % na 79,93 milionu EUR. U zisku na akcii za 4Q18 čeká analytik Commerzbank hodnotu 0,550 EUR (GAAP), což by představovalo meziroční pokles o 7,5 %.

Ekonomové oslovení agenturou Bloomberg dále očekávají hrubé předepsané pojistné za poslední loňský kvartál ve výši 2,275 miliardy EUR, jde ovšem o jediný získaný analytický odhad, a to z pera Commerzbank. U ukazatele Combined Ratio, což je pro pojistitele měřítko ziskovosti, čeká trh zlepšení na 96,35 % z úrovně 96,68 % před rokem.

Podle Bloombergu se VIG pravděpodobně podaří splnit cíl pro zisk před zdaněním o rok dříve před plánem. Pojišťovna chtěla v letošním roce dosáhnout zisku před zdaněním v rozmezí 450 – 470 milionů EUR. Tento plán ale předbíhala už loni na konci třetího čtvrtletí. Zisk před zdaněním za prvních devět měsíců loňského roku tehdy dosahoval 352,3 milionu EUR, mimo jiné díky lepším číslům z upisování pojistného a ziskům z nemovitostí. Dalším cílem je zvýšit do roku 2020 zisk před zdaněním na 500 – 5220 milionu EUR.

Oporou by pro pojistné mohly být i nedávné akvizice, míní Bloomberg.

Prodloužení dohody o spolupráci s Erste Hroup, která zahrnuje 10 zemí, by pak mohlo fungovat jako platforma budoucího růstu. Další zisky by mohly dodat také plán fúzí, díky kterému se mezi kompozitní pojistitele (tedy pojišťovny s aktivitami ve více pojistných odvětvích) ze skupiny VIG přimíchávají i bankopojišťovací společnosti.

Koncern VIG tvoří zhruba 50 firem v 25 zemích, s jeho akciemi se obchoduje na pražské burze. Česko představuje po Rakousku druhý největší trh VIG. VIG v tuzemsku letos v lednu dokončila sloučení Pojišťovny České spořitelny a pojišťovny Kooperativa. Od začátku letošního roku tak zůstala na pojistném trhu pouze Kooperativa pojišťovna.

Akcie pojišťovny VIG na pražské burze stouply od začátku roku o 6,8 %.

Zdroje: BBG, ČTK

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:56  Akciové trhy rostou i druhý den v týdnu (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:29  Moneta: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688