Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  20.03.2019 13:25:23

Jak si moderní technologičtí obři namlouvají starý energetický průmysl


11. března začal v obrovském hotelu v Houstonu plném šéfů ropného a plynárenského průmyslu CERAWeek. IHS Markit, výzkumná firma, která tuto party zorganizovala, shromáždila kapacity jako amerického ministra energetiky, generální ředitele BP a Chevronu (dvou největších ropných společností) a další. Mezi tmavými obleky byl ale i jeden nováček bez kravaty – Andy Jassy, šéf webových služeb u Amazonu. Když mluvil k velkému sálu, vychvaloval, jak se tento gigant na cloudové technologie dokáže rychle pohybovat a učit se z chyb. Jassy tam nebyl jen proto, aby dával rady managementu kdysi nejhodnotnějších firem na světě…

Energetické firmy zápolí s volatilními cenami a nejistou dlouhodobou poptávkou, a tak se nadšeně zajímají o efektivnější produkci plynu a ropy. Digitální investice slibují snížení nákladů a navýšení výstupu. Techničtí giganti jako Amazon, Microsoft a Alphabet, stejně jako hlouček startupů jim chtějí pomoct. Navzdory veškeré podpoře Silicon Valley pro čistší energii oproti fosilním palivům, představuje energetický průmysl obrovskou příležitost. Valuace ropných společností sice technologické firmy již zastínily, ale i tak jsou jejich pokladny stále hluboké.

Nespočet průmyslových firem tvrdí, že velká data a umělá inteligence ohlašují éru nové prosperity. Nicméně trend u ropy a plynu je významný. Několik let se mnoho společností zaměřovalo na zvyšování ropných zásob, ale netěžilo je tak, aby to bylo nákladově efektivní. Manažeři měli problém používat data, která byla uložená v různých částech společnosti nebo v různých částech světa.

A to se mění. Dostatek břidlicové ropy způsobil, že je tento hon na zásoby méně naléhavý než ochrana zisků. Břidlice také podtrhuje užitek nových analytických nástrojů, říká Paul Goydan z poradenské firmy BCG. Data proudí z tisíců vrtů napříč Texasem, Severní Dakotou a dalšími bohatými poli. Klesající cena sensorů, úložišť a výpočetní síly digitální investice ještě zatraktivnila.

Rané projekty už přinášejí své ovoce. BP kombinuje aktuální informace ze senzorů s vlastními modely a analytickými nástroji, aby optimalizovala svůj výstup. Odhaduje, že tyto digitální nástroje loni navýšily produkci ropy o více než 30 000 barelů denně. Yuri Sebregts, šéf technologií u Shellu, říká, že by geologům trvalo měsíce, než by zmapovali poruchy pod zemí. Software nyní umí roztřídit seismická data a udělat stejný úkon během několika hodin za asi 20 dolarů.

Protože se podobných snah přibývá, porovnávají energetické firmy ceny vnitřních expertíz s těmi z technologického průmyslu. Microsoft se o jejich přízeň uchází nejdéle. V únoru ExxonMobil oznámil, že na své břidlicové aktivity v Permské pánvi v Texasu budou využívat cloud, umělou inteligenci a další služby od Microsoftu. To by mělo ExxonMobil pomoci efektivněji těžit a rozmisťovat zaměstnance a omezovat úniky metanu. Amazon se jej snaží dohnat. Velikost jeho týmu pro ropu a zemní plyn se v posledních letech ztrojnásobila a spolupracuje s energetickými giganty jako je Halliburton a Shell. V Houstonu předvedl zařízení na uchovávání dat, na které neustále lil vodu, aby dokázal svou schopnost obstát v nehostinných podmínkách ropných polích.

Alphabet zůstává relativně pozadu, ale doufá, že se to změní. Loni přijal Google Cloud Darryla Willise, bývalého ředitele BP, aby vedl novou energetickou skupinu. Odhaduje, že tento průmysl využívá 1-5 % dostupných dat. Alphabet podepsal dohodu s francouzským Totalem, stejně jako s americkou ropnou společností Anadarko, která testuje automatickou těžbu a má ve svém vedení specialistu na umělou inteligenci.

Energetické společnosti začínají být ohledně spolupráce s velkými technologickými firmami nervózní. A ne jen proto, že v záři těchto hvězd vybledly. Automatizace zvyšuje riziko hackerských útoků. Nafukující se ambice technologických firem vyvolávají obavy. Jeden tazatel se Jassyho ptal, zda Amazon sám nezačne těžit ropu a plyn. V místnosti se ozval nervózní smích, když odpověděl, že ne.

Nejen těžaři jsou ohledně těchto partnerství rozpačití. Amazon, Microsoft a Google se spoléhají na chytré mladé kodéry, kteří ale neradi pracují pro kontroverzní průmyslové firmy. „Jsme partnerem a sledujeme potřeby energetických partnerů,“ řekl Caglayan Arkan, který dozoruje práci Microsoftu s energetickým sektorem. V únoru ale zaměstnanci Microsoftu požadovali, aby zrušil smlouvu na prodej virtuálních helem na upravenou realitu americké armádě. Loni se Google rozhodl neobnovovat smlouvu s Pentagonem poté, co několik zaměstnanců tvrdilo, že tato společnost by neměla být zapletená do „byznysu války“. Technologičtí pracovníci mohou stále trvat na tom, že nechtějí být zapojeni ani do byznysu fosilních paliv.

Zdroj: The Economist


 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688