Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  19.03.2019 16:49:03

ČEZ (Koupit, 12m cíl = 620 CZK) - Výsledky za loňský rok jsou zklamáním, výhled managementu naplnil očekávání (Komentář k výsledkům)

Hospodářské výsledky ČEZ za uplynulý rok nakonec tržní ani naše odhady nenaplnily. Pokud pomineme tržby, které byly ovlivněny změnou účetní metodiky, všechny položky výsledovky zklamaly. EBITDA nakonec skončila i mírně pod odhady managementu. Výhled na letošní rok naplnil naše odhady. Návrh dividendy dle očekávání vedení společnosti neuvedlo.

Klíčové trendy v hlavních segmentech: (1) V tradiční energetice společnost vloni vyrobila 61,3 TWh, což znamenalo meziroční nárůst o 1 %. Výroba v jaderných elektrárnách dosáhla téměř 30 TWh (+6 %), uhelné zdroje vyrobily 27,7 TWh (-4 %). Pro letošní rok ČEZ počítá s výrobou na úrovni 66,3 TWh, což značí překvapivý nárůst o 8 %. Výroba by se měla zvýšit ve všech zdrojích, společnost si zároveň slibuje vyšší využití paroplynové elektrárny v Počeradech. EBITDA v tomto segmentu dosáhla 16,6 mld. CZK (-13 % y/y), když se zde projevily vyšší náklady na emisní povolenky pro výrobu a nižší objem bezplatně přidělených povolenek. (2) Nová energetika do celoročních výsledků EBITDA přispěla 3,2 mld. CZK (-35 %). Pokles byl ovlivněn tvorbou rezervy na potenciální vrácení výnosů fotovoltaické elektrárny v Čekanicích, nižším přídělem zelených certifikátů větrným farmám v Rumunsku a nižším objemem výroby zejména z důvodu horších povětrnostních podmínek. Tento segment vyrobil vloni 1,8 TWh, letos ČEZ očekává nárůst o 15 % na 2,1 TWh. Tržby ESCO vzrostly o vysokých 120 % na 15,9 mld. CZK díky jak akvizicím, tak i organickému růstu. Pro letošní rok management čeká zvýšení o dalších 28 % na 20,4 mld. CZK. (3) EBITDAdistribuci dosáhla vloni 19,7 mld. CZK, což značí růst o zhruba 4 %, a to díky vyšším hrubým maržímČR, zatímco v Rumunsku a Bulharsku byly nižší. Negativně působil nový účetní standard IFRS15 aplikovaný na výnosy ze zajištění příkonu a připojení. (4) Segment Prodej (4,3 mld. CZK, -6% y/y) byl negativně ovlivněn nižšími hrubými maržemi vlivem vyšších nákladů na nákup elektřiny a zemního plynu. (5) Segmenty Těžba a Ostatní přispěly 3,8 mld. CZK, respektive 1,9 mld. CZK.

Provozní a finanční výsledky: ČEZ reportoval za 2018 meziročně nižší odpisy o 4 %, a to ve výši 28,1 mld. CZK. Na druhou stranu byla zaúčtována tvorba opravných položek k dlouhodobému majetku včetně odpisu goodwillu ve výši 1,5 mld. CZK. Úrokové náklady se zvýšily o 38 % na 4,9 mld. CZK, což souviselo především s nižší kapitalizací úroků po dokončení výstavby nového zdroje v Ledvicích. ČEZ v listopadu loňského roku emitoval dluhopisy v objemu 500 mil. EUR. Čistý dluh vůči EBITDA se na konci loňského roku dostal k úrovni 3,05násobku, zatímco střednědobá cílová hodnota ukazatele je stanovena na trojnásobku. Management považuje toto přestřelení pouze za krátkodobé kvůli dočasným faktorům (nákup povolenek pro zajištění výroby elektřiny pro roky 2020 a 2021, vyšší maržové  vklady na komoditních burzách). Po očištění o tyto vlivy by čistý dluh činil 2,86násobek EBITDA. Čistý zisk dosáhl 10,5 mld. CZK, očištěný čistý zisk vykázala společnost na úrovni 13,1 mld. CZK.

Výhled managementu: Management prezentoval výhled pro letošní celoroční EBITDA v rozmezí 57 až 59 mld. CZK, což je plně v souladu s naším odhadem. Očištěný čistý zisk by se měl pohybovat v pásmu 17 až 19 mld. CZK, což předčilo naše odhady o jednu miliardu korun.

Dosavadní vývoj ceny elektřiny se pozitivně projevuje do průměrné prodejní ceny elektřiny ČEZ v následujících letech. ČEZ si zatím zajistil pro příští rok odbyt pro 64 % své produkce za cenu 41 EUR/MWh (ke konci října 56 % za 38,8 EUR/MWh). Pro letošní rok činí očekávaná průměrná cena zhruba 35,8 EUR/MWh.[1] Ke konci února cena elektřiny s dodávkou v příštím roce činila zhruba 48 EUR/MWh, což vytváří prostor pro další růst průměrné ceny. Podobný vývoj je patrný i pro budoucí roky. Vzhledem k vývoji na trhu roste i průměrná pořizovací cena povolenek pro jednotlivé roky

Dividendová politika: Management dle očekávání žádný návrh dividendy neuvedl a pouze potvrdil současnou dividendovou politiku. Ta je stanovena na výplatě dividendy v rozmezí 60 až 100 % konsolidovaného očištěného čistého zisku. Při distribuci na horní hraně tohoto pásma by dividenda dosáhla maximálně 24 CZK na akcii. Nelze vyloučit, že dividendová politika bude změněna a výše dividendy bude nakonec stanovena na základě něčeho jiného než na výši očištěného čistého zisku.

Potenciální dopad na naše odhady a naše doporučení: Výhled managementu na letošní rok koresponduje s našimi odhady. Považujeme ho za splnitelný. Zajištěné ceny pro nadcházející roky jsou vyšší, než s kterými jsme počítali v naší červnové analýze. Nadále držíme naše nákupní doporučení a cílovou cenu 620 CZK za kus v platnosti.

Tisková konference: (1) Tomáš Pleskač uvedl, že do hry o bulharská aktiva se přihlásil ještě jeden nejmenovaný zájemce. O tom, s kým bude nakonec ČEZ dále exkluzivně vyjednávat, chce management rozhodnout v nejbližších měsících. (2) Transformace společnosti v podobě, kdy by se vyčlenila určitá aktiva v novou společnost, není v současné době na stole, a to bez ohledu na to, zda by se stavěl, či nestavěl nový jaderný blok. Management bude soustředit pozornost na efektivní fungování různých segmentů uvnitř společnosti. (3) Do konce roku musí ČEZ rozhodnout, zda využije opci na zrušení prodeje elektrárny Počerady společnosti Vršanská uhelná.

Hlavní rizika: Značný pokles cen silové elektřiny, neočekávané odstávky jaderných zdrojů oproti stávajícímu plánu, výrazné snížení dividend.

Očekávané události: Výsledky hospodaření za Q1 19 by mohly být oznámeny v první polovině května. Termín valné hromady stanoven nebyl, vloni se uskutečnila 22. června. Minimálně měsíc předem by měl být znám i návrh dividendy. Vloni představenstvo svůj návrh zveřejnilo 26. dubna.

Autor: Miroslav Frayer

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688