Štěpán Hájek (Bossa)
Okénko investora  |  19.03.2019 16:02:41

Dolar může růst i navzdory stabilním úrokovým sazbám

Americkému dolaru se minulý týden příliš nevydařil a vymazal téměř všechny zisky, které od začátku letošního roku získal. I přesto na americkém dolaru převládá optimismus a málokdo z předních investorů by si letos vsadil na jeho pokles. FED přitom letos nechystá ani jedno zvýšení úrokových sazeb oproti minulému roku, kdy zvýšil sazby čtyřikrát. Ve prospěch amerického dolaru vyznívá nejen úrokový diferenciál, který má USA s ostatními zeměmi, ale také ekonomika země, ta je v mnohem lepší kondici, než v ostatních zemích.

Index amerického dolaru, který měří výkonnost dolaru vůči koši šesti měn, byl ještě koncem předminulého týdne od začátku letošního roku v 1% zisku a dokonce překonal maxima z roku 2018. Tam však na dolar čekala rezistence, od které se odrazil a nyní své dosavadní zisky koriguje. Důvodem aktuální korekce je kombinace technické korekce po výrazném nárůstu ceny, rostoucí poptávce po rizikovějších aktivech, poklesu výnosůamerických dluhopisů a horších dat z domácí ekonomiky, kde inflace zpomalila na 1,5%. Jádrová inflace však stále zůstává nad 2% inflačním cílem, což bance dává prostor ke zvyšování úrokových sazeb. Právě z cesty rostoucích úrokových sazeb banka sestoupila již koncem minulého roku a konec konců vše může potvrdit na zasedání tento týden. Americká centrální banka byla velmi aktivní minulý rok, kdy zvýšila úrokovou sazbu hned čtyřikrát. Právě to by mělo stačit na udržení pozitivního úrokového diferenciálu, který mají Spojené státy s ostatními zeměmi. Dolaru by měly pomoct nedávné holubičí komentáře předních centrálních bank, kde ze svého záměru zvyšovat sazby již ustoupila BoC nebo ECB. Některé centrální banky dokonce uvažují nad snížením úrokových sazeb, tam by měl dolar zabrat nejvíce.

V pozadí růstu amerického dolaru minulý rok byly nejen rostoucí úrokové sazbyUSA, ale také rostoucí poptávka po americkém dolaru jakožto bezpečném přístavu. Centrální banky a další instituce od začátku roku zhoršují svůj výhled pro hospodářský růst na letošní rok. Zpomalující dynamika růstu ovlivňuje každého a v současnosti se nezdá, že by zde byla lepší náhrada za americký dolar. Investory z celého světa trápí možnost ekonomického zpomalení uprostřed horšících se dat z celého světa. Evidentně začala zpomalovat Čína a postupně se přidávají další země, včetně ekonomického motoru Evropy, Německa. Jak ovlivňuje poptávku po dolaru poptávka po rizikových aktivech, bylo vidět právě minulý týden, kdy výrazně zpevnily akciové indexy, což se projevilo do vývoje amerického dolaru, který odepsal většinu dosavadních zisků. To však nemění nic na tom, že fundamentálně je na tom dolar ze všech ostatních měn nejlépe.

Navzdory celoplošnému zpomalení v ekonomických datech, americká ekonomika pokračuje v růstu solidním tempem. Relativní ekonomická jistota ve Spojených státech proti zbytku světa stimuluje poptávku po dolaru díky mnohem vyšším úrokovým sazbám. Se silnějším dolarem jsou zde také rizika pro americké společnosti. Dražší dolar ztěžuje zahraničním spotřebitelům a společnostem pořízení amerického zboží a zdražuje ho. To by se administrativě Spojených států už moc nelíbilo. Své znepokojení nedávno vyjádřil i americký prezident Donald Trump, když řekl, že chce dolar, který bude dobrý pro Ameriku, ale nebude jí znevýhodňovat v obchodu s ostatními zeměmi. Do vývoje na dolaru může výrazně promluvit také středeční zasedání FEDu, kdy budou zároveň zveřejněny ekonomické projekce banky. Zda banka očekává ekonomické zpomalení v domácí ekonomice, nebo chystá koncem roku zvýšit úrokové sazby, se tedy dozvíme již zítra.

 

Štěpán Hájek

Analytik finančních trhů Bossa

Pracuje jako analytik finančních trhů ve společnosti Bossa. Obchodování na finančních trzích se věnuje 6 let. Trhy analyzuje především pomocí technické analýzy, kterou kombinuje s náhledem na makroekonomickou situaci ve světě.



BOSSA

Makléřský dům polské banky ochrany životního prostředí zabývající se obchodováním na devizových, komoditních a akciových trzích. Na českém trhu působí od roku 2012, kde nabízí 130 investičních nástrojů, měny, komodity a akciové indexy. Bossa podléhá dohledu České národní banky ale i polské KNF.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688